Saturday, 2 October 2021

Ibu bapa, murid, guru kena dapatkan surat pengesahan


KUALA LUMPUR: Pelajar, ibu bapa, guru serta tenaga pengajar yang ingin melakukan pergerakan merentas negeri susulan pembukaan semula sekolah dan institusi pendidikan supaya menyediakan surat pengesahan sebelum bergerak.


Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA) Bukit Aman, Datuk Hazani Ghazali, berkata surat pengesahan itu perlu diperoleh daripada Kementerian Pendidikan, sekolah atau institusi pendidikan.


"Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan pelajar, ibu bapa, guru dan tenaga pengajar yang ingin berulang alik ke sekolah atau pergerakan kembali ke sekolah serta asrama dan perlu merentas negeri agar menyediakan surat pengesahan itu.


"Surat pengesahan perlu dikemukakan kepada petugas sekatan jalan raya bagi melancarkan pergerakan masing-masing," katanya dalam kenyataan, hari ini.


Menurut Hazani, Majlis Keselamatan Negara (MKN) sudah mengemas kini prosedur operasi standard (SOP) berkaitan pergerakan harian ke sekolah dan institusi pendidikan serta kemasukan pelajar ke asrama yang membabitkan pergerakan rentas negeri.


"Bagi merentas negeri, murid dan pelajar sekolah harian dibenarkan merentasi negeri setiap hari untuk ke sekolah atau institusi pendidikan dengan surat pengesahan daripada Kementerian Pendidikan, sekolah atau institusi pendidikan.


"Untuk pergerakan pergi dan balik ke sekolah atau institusi pendidikan oleh murid atau pelajar, mereka boleh ditemani oleh seorang penjaga," katanya.


Selain itu, katanya pergerakan guru atau tenaga pengajar ke sekolah atau institusi pendidikan yang perlu merentas negeri untuk tujuan pengajaran atau pembelajaran (PdP), dibenarkan dengan surat pengesahan daripada Kementerian Pendidikan, sekolah atau institusi pendidikan.


Bagi urusan kawalan murid atau pelajar kembali ke asrama pula, Hazani berkata SOP menetapkan pergerakan merentas adalah dibenarkan dengan menggunakan surat pengesahan sama daripada pihak berkenaan.


"Jumlah di dalam kenderaan bagi tujuan pergeraka ini adalah berdasarkan kepada kapasiti kenderaan," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon