Wednesday, 22 September 2021

Menteri Pendidikan perjelas mengapa autonomi tidak mudah diberikan kepada sekolah atau PPD

22 September - Ketika sesi penggulungan Titah Diraja Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Parlimen ke-14 bagi KPM, terdapat 43 pertanyaan yang dibangkitkan oleh Ahli-ahli Yang Berhormat semasa perbahasan.


Antara yang menarik perhatian adalah pertanyaan daripada MP Simpang Renggam, YB Maszlee Malik. Beliau membangkitkan isu pelaporan guru yang bertindan dan juga autonomi seharusnya diberikan kepada pihak sekolah untuk membuat apa-apa keputusan berkaitan pengoperasian sekolah.


Menjawab kepada pertanyaan tersebut, Menteri Kanan Pendidikan, Dr Radzi Jidin menjelaskan bahawa guru telah diberi kuasa menentukan bagaimana kaedah yang terbaik untuk mereka melaksanakan PdPR. Kaedah itu juga bergantung kepada kesediaan dan keadaan semasa murid.


"Bercakap memang nampak mudah, tetapi apa yang Klang bangkitkan sebentar tadi menunjukkan bagaimana PPD membuat keputusan yang berbeza daripada keputusan kami di kementerian.


"Sebab itu kita kata melihat kepada sistem persekolahan yang ada pada hari ini, maka autonomi itu bukanlah satu pendekatan yang sesuai," katanya.


Beliau merujuk kepada MP Klang yang membangkitkan isu murid dikenakan bayaran RM1,600 untuk program vaksinasi murid oleh PPD daerah tersebut.


Beliau menjelaskan bahawa telah mengambil tindakan dengan meminta PPD berkenaan membatalkan apa sahaja keputusan yang melibatkan bayaran kepada murid. 


"Sebab itu kita perlu teliti dalam konteks autonomi ini, kerana jaringan kita melibatkan 10 ribu buah sekolah dipelbagai kawasan dengan pelbagai latar belakang," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon