Wednesday, 1 September 2021

COVID-19: Sukatan vaksin Pfizer untuk murid bawah 12 tahun mungkin babit pengurangan dos - Khairy

PUTRAJAYA: Kerajaan sedang menunggu data klinikal lengkap berhubung vaksin terhadap kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah terutama keluaran Pfizer, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin.


Khairy berkata, beliau telah mengadakan perbincangan dengan syarikat terbabit baru-baru ini dan mendapat maklumat awal mengenai perkembangan kajian vaksin untuk golongan berkenaan.


"Mengenai vaksinasi bagi kanak-kanak berusia 12 tahun (ke bawah), apabila ada data yang mencukupi dan dipastikan ia selamat baru kita akan membawanya kepada Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).


"Dalam perbincangan saya dengan Pfizer, mereka kemungkinan akan keluarkan vaksin spesifik untuk kanak-kanak, iaitu sukatan dos berbeza berbanding dos dewasa," katanya. Beliau berkata demikian pada Sidang Media Khas Kementerian Kesihatan (KKM) di sini, pada Rabu.


Dalam perkembangan berkaitan, Khairy turut memaklumkan kerajaan akan mengumumkan harga siling bagi kit ujian kendiri Rapid Test Kit (RTK) dalam masa terdekat.


Jelasnya, beliau telah berbincang dengan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berhubung perkara itu.


"Ada berita baik, saya akan minta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) umum dalam masa terdekat.


"Kita akan tetapkan harga siling kit ujian kendiri RTK dan Datuk Seri Alexander akan maklumkan dalam masa terdekat," katanya.


Sebelum ini, Bekas Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba memaklumkan bahawa kerajaan akan melaksanakan kawalan harga terhadap kit ujian RT PCR dan RTK Antigen yang dijual melalui sektor swasta.


Ia melibatkan harga ujian yang dicadangkan RM150 bagi RT-PCR dan RM60 untuk RTK Antigen bagi mereka yang memilih melakukan saringan di fasiliti kerajaan.We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon