Tuesday, 24 August 2021

Eksperimen sosial: Polis tahan suami isteri


Shah Alam: Polis Klang Selatan menahan seorang lelaki dan seorang wanita susulan tular satu kenyataan di Facebook berkenaan satu eksperimen sosial yang dilakukan iaitu masuk ke beberapa kedai dan makan di kedai makan walaupun belum mendapat suntikan dua dos vaksin Covid-19.


Ketua Polis Daerah Klang Selatan Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli berkata, pihaknya menerima aduan berkaitan satu kenyataan pemilik akaun Facebook, yang menceritakan tentang eksperimen sosial beliau masuk ke beberapa kedai dan gambar makan di dalam kedai bersama anak dan suami walaupun belum mendapatkan dua dos suntikan vaksin.


"Pemilik akaun juga turut memuat naik kenyataan yang mendatangkan ketakutan dan kegentaran kepada orang awam," katanya dalam kenyataan, hari ini.


Kedua-dua suspek berusia 35 dan 36 tahun itu ditahan polis di kawasan Bandar Putera 2, Klang dekat sini, pada 5 petang semalam.


Shamsul Amar berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan/Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan/Seksyen 22 (b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi Malaysia.


"Orang ramai diminta supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam menjalani kehidupan harian, sebagai usaha bersama untuk membendung penularan wabak Covid-19," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon