Thursday, 1 July 2021

PdPR: PPD, JPN jadi punca tekanan guru

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) menggesa perubahan besar dilaksanakan di peringkat Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) yang terlalu 'menekan' guru dengan pelbagai beban kerja tanpa mengambil kira keperluan serta masalah dihadapi mereka.


Presidennya, Aminuddin Awang, berkata PPD sepatutnya melihat realiti semasa dihadapi guru yang mengalami pelbagai tekanan menguruskan pembelajaran dalam tempoh sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).


"NUTP lihat punca tekanan guru disebabkan PPD. Kami mencadangkan Kementerian Pendidikan (KPM) melakukan penstrukturan semula kerana kata kunci PdPR yang ditetapkan adalah keupayaan dan kesediaan murid.


"Bagaimanapun, di pihak PPD dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), mereka (seolah) menekan guru, misalnya jika murid tidak masuk kelas dalam talian, guru juga dipersoalkan.


"Jadi, perkara ini antara punca tekanan, sepatutnya beri peluang guru melaksanakan dulu PdPR berasaskan keperluan murid bukan menetapkan dasar seragam," katanya kepada BH, hari ini.


Aminuddin berkata, kebanyakan tekanan datang daripada Jurulatih Pakar Pembangunan Sekolah (SISC+) yang ditugaskan PPD untuk menjadi pembimbing sekolah.


"Wakil SISC+ ini sepatutnya jadi pembimbing, tetapi nampaknya menambah tekanan guru pula apabila meminta mereka menyediakan laporan, intervensi dan sebagainya.


"Saya tidak melihat guru gagal memberikan komitmen melaksanakan PdPR, mereka tetap jalankan tugas walaupun terpaksa sediakan peranti dan data internet sendiri.


"Ambil kira juga masalah ekonomi dihadapi ibu bapa dalam waktu mendesak sekarang, ada ibu bapa di pedalaman lebih pentingkan survival hidup dan tidak berkemampuan menyediakan kelengkapan PdPR," katanya.


Mengulas isu tular di media sosial mengenai tangkap layar mesej guru didakwa melemparkan kata-kata kesat kerana ada murid tidak mengikuti pengajian PdPR dan gagal menghantar tugasan diberikan, Aminuddin berkata, perkara itu perlu tindakan sewajarnya oleh pihak berkepentingan.


"Jika PPD tidak ganggu guru, misalnya beri masa murid menghantar kedatangan atau tugasan secara fleksibel, isu tekanan ini tidak berlaku," katanya.


We Share because We Care

4 comments:

  1. Ditambah lagi dengan waktu berkerja yang tiada hadnya. Pemberitahuan & notis laksana tugas sudah tidak mengira hari bercuti, hujung minggu dan larut malam. Sangat stress bila data habis tanpa sedar, semua kerja bertimbun masuk.

    ReplyDelete
  2. Apa2 pun keluhan dan luahan guru.. akan berbalik kepada "saya yang menurut arahan". Melainkan jika ada Pihak yang akan mendapat manfaat apabila memperjuangkan kebajikan guru, mungkin pihak itu akan bertindak hanya untuk mendapat manfaat tersebut.

    ReplyDelete
  3. Bini buat persedian pdpr sampai 1-2pg..suami pulak stress terpaksa menjaga ada.esok pagi kelas online..suami pulak bertugas oncal..anak terbiar.aduhhh pening memikirkannye

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon