Monday, 21 June 2021

"Kita perlukan individu yang 'menjadi pendidik' dan bukan individu yang 'kerja guru' - NUTPKUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) perlu memberi keutamaan kepada aspek kualiti dan minat dalam pengambilan calon secara 'one-off' bagi mengisi kekosongan jawatan guru di seluruh negara ketika ini.


Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (​NUTP), Aminuddin Awang, berkata walaupun calon yang memohon kelak adalah mereka yang layak termasuk mempunyai ijazah sarjana muda pendidikan atau ijazah dalam bidang disertai dengan diploma pendidikan, mereka mesti benar-benar mempunyai kemahuan menjadi pendidik.


"Kita perlukan individu yang 'menjadi pendidik' dan bukan individu yang 'kerja guru'.


"NUTP berharap program secara 'one-off' ini bukan semata-mata untuk mengatasi masalah pengangguran dalam kalangan graduan siswazah pendidikan, tetapi langkah serius kerajaan mengatasi masalah kekurangan guru melalui pengambilan guru yang berminat dan berkualiti," katanya kepada BH, hari ini.


Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, hari ini mengumumkan, KPM akan membuat pengambilan khas guru secara 'one-off' bagi mengisi kekosongan guru yang dihadapi di seluruh negara terutama di Sabah, Sarawak, Johor dan Selangor.


Ia membabitkan pengambilan sejumlah 18,702 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan gred DG41, dengan iklan pengambilan akan disiarkan pada 7 Julai ini, manakala penempatan secara berperingkat akan bermula pada Oktober.


Aminuddin berkata, aspek jantina calon perlu diambil kira kerana kebanyakan sekolah mengalami jurang besar antara bilangan guru lelaki dan wanita.


"Justeru, NUTP berharap Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan iaitu agensi yang menguruskan pengambilan guru juga dapat mempertimbangkan perkara ini supaya masalah jurang jantina ini dapat dikurangkan," katanya.


Aminuddin juga menyifatkan keputusan pengambilan guru secara 'one-off' itu sebagai usaha di luar jangkaan NUTP dan berterima kasih serta mengalu-alukan usaha KPM itu.


"Sebenarnya, masalah kekurangan guru di sekolah sama ada dari segi bilangan atau opsyen sudah lama membelenggu pihak sekolah dan menjadi antara faktor yang mengganggu keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon