Thursday, 27 May 2021

Penjawat awam dilarang guna semua peralatan elektronik rakam mesyuarat penting kerajaan - JPM

PUTRAJAYA - Satu pekeliling am telah dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri memaklumkan berkenaan larangan penggunaan telefon bimbit, peralatan komunikasi dan segala peralatan elektornik yang mampu merakam maklumat dalam mesyuarat penting kerajaan.


"Surat Pekeliling Am Bilangan 1 Tahun 2021 - Larangan Penggunaan Telefon Bimbit, Peralatan Komunikasi dan Segala Peralatan Elektronik Yang Mampu Merakam Maklumat Dalam Mesyuarat Penting Kerajaan ini perlu diedarkan kepada semua Jabatan dan Agensi Kerajaan di bawah tanggungjawab masing-masing," katanya.


Menurutnya lagi, pekeliling ini dikeluarkan sebagai panduan kepada semua Ketua Jabatan untuk menyelaras ketetapan larangan penggunaan gajet elektronik yang mampu merakam maklumat dalam mesyuarat yang membincangkan perkara rahsia rasmi berisiko tinggi di sesebuah Kementerian / Jabatan / Agensi Kerajaan.


"Larangan ini bertujuan untuk mengekang dan menghalang sebarang penyalahgunaan sehingga boleh menjejaskan imej Kerajaan melalui penularan atau penyebaran maklumat rasia rasmi sebelum sesuati keputusan dikeluarkan," ujarnya lagi.


Sejak kebelakangan ini berlaku beberapa kes pendedahan dan penyebaran maklumat rasia rasmi dan berisiko tinggi melalui telefon bimbit yang melibatkan kepentingan awam.


Muat Turun : 


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon