Thursday, 29 April 2021

UPSR hanya kejar murid untuk 'A', bukan untuk generasi berfikir - NUTP


KUALA LUMPUR: Pemansuhan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) mulai 2021 akan menyelamatkan pelajar yang selama ini hanya ditekan bertubi-tubi untuk mendapatkan 'A' di dalam peperiksaan. 


Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Semenanjung Malaysia (NUTP), Harry Tan Huat Hock berkata, ia juga tidak menghasilkan pelajar yang boleh berfikir namun hanya boleh mengimbas soalan untuk mendapatkan keputusan cemerlang dalam peperiksaan.  


"Kenapa guru-guru tidak bersetuju? Kerana kita telah sekian lama mengadakan UPSR, kita tidak hasilkan murid yang dapat berfikir. Kita hanya melahirkan generasi yang hanya dapat mengimbas kembali, jawab soalan untuk dapat A sahaja. 


"Tetapi untuk dapatkan kerja, untuk dapat asimilasi masyarakat, itu kita kurang dan kita lihat permasalahan yang timbul adalah pelajar ini kurang aktif. Mereka hanya diberi tekanan untuk UPSR sahaja," katanya semasa sidang video pada Rabu. 


Pentaksiran berasaskan sekolah diperkasa mulai tahun ini.


Terdahulu, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin memuktamadkan untuk memansuhkan UPSR mulai 2021. 


Katanya, tiada peperiksaan ganti bagi ujian Murid Tahun 6 itu. 


Dalam pada itu kata Harry, Kementerian Pendidikan perlu mengadakan sesi libat urus serta perbincangan dalam isu penutupan sekolah. 


Ujarnya, ia mengelakkan sebarang permasalahan baharu yang mungkin timbul dalam proses penghantaran pelajar pulang cuti sekolah yang melibatkan asrama serta penutupan sekolah.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon