Saturday, 3 April 2021

Sekolah hanya ditutup jika sebahagian besar guru dikuarantin

TASEK GELUGOR: Kementerian Pendidikan (KPM) akan menutup mana-mana sekolah jika sebahagian besar guru terpaksa menjalani kuarantin akibat COVID-19 hingga menjejaskan kecekapan operasi sekolah.


Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Jidin, berkata keputusan penutupan juga mengambil kira penilaian risiko dijalankan pejabat kesihatan daerah (PKD) selepas menerima laporan berhubung kes COVID-19 di sekolah terbabit.


"PKD adalah pihak yang pakar membuat penilaian dan mereka akan meneliti secara lebih mendalam mengenainya. Jika ada tingkat, bangunan tertentu atau keseluruhan sekolah perlu ditutup, ia akan dilakukan berdasarkan arahan itu.


"Bagi pihak KPM pula, kita melihat dari sudut operasi yang mana jika sebahagian besar guru terpaksa dikuarantin hingga menyebabkan kecekapan operasi sekolah terjejas, kita akan lihat sama ada sekolah itu boleh diteruskan atau ditangguh dulu," katanya selepas Majlis Penyerahan Kunci Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tasek Gelugor dan Penyerahan Wang Penyelenggaraan Sekolah dalam kawasan Parlimen Tasek Gelugor, di sini, hari ini.


Hadir sama, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Shabudin Yahaya dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Habibah Abdul Rahim.


Pada majlis itu, 31 sekolah menerima peruntukan antara RM20,000 hingga RM200,000 untuk penyelenggaraan dan baik pulih sekolah.


Baru-baru ini, Kerajaan Pulau Pinang menggesa supaya tindakan drastik diambil segera termasuk menutup sekolah yang melaporkan kes aktif jangkitan COVID-19 di negeri ini.


Radzi turut meminta guru di seluruh negara segera mendaftarkan diri di aplikasi MySejahtera bagi mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 memandangkan mereka antara kumpulan penting yang diberi vaksinasi.


"Proses vaksinasi kepada guru sedang dijalankan dan kita meminta mereka membuat pendaftaran segera," katanya.


Sementara itu, Radzi dalam ucapannya berkata, KPM akan menyusun semula senarai sekolah yang layak menerima bantuan penyelenggaraan, baik pulih dan sebagainya mengikut keutamaan dalam usaha memastikan sekolah yang betul-betul layak menerima peruntukan terlebih dulu.


"Sekarang ada lebih 10,000 sekolah di seluruh negara dan kita perlu memberi keutamaan kepada sekolah yang betul-betul layak," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon