Saturday, 20 March 2021

[Video] Kelas online bukan terganggu dengan azan yang kuat, satu pencerahan...

Tular di media sosial hari ini satu klip video menunjukkan seorang wanita datang ke surau untuk meminta pihak surau memperlahankan bunyi speaker surau.


Kebanyakkan netizen telah diberi maklumat bahawa wanita ini datang ke surau kerana tidak tahan dengan bunyi azan yang terlalu kuat.


Posting yang menjadi tular ini bermula dengan perkongsian video daripada seorang individu ini mendapat jumlah tontonan berpuluh ribu dalam masa beberapa jam.


Rata rata netizen meluahkan rasa marah dan tidak puas hati kerana menyangkakan wanita ini tidak selesa kerana bunyi azan yang kuat.


Di dalam video tersebut berlaku sedikit pertelingkahan sehingga pihak surau ingin membuat laporan polis kerana wanita itu telah menceroboh surau dan memperlahan audio.


Tonton video:


Jika dengar betul betul video ini, jelas kedengaran bahawa wanita ini bukanlah marah kerana azan tetapi bacaan Al-Quran terlalu kuat yang dipasang oleh pihak masjid.


APA SEBENAR YANG BERLAKU?


Seorang individu telah tampil untuk menceritakan apa sebenar yang berlaku. Posting asal kenyataan ini tidak dijumpai. Kenyataan ini juga telah tular di media sosial dan selepas itu baru ramai sedar apa yang berlaku.


‘Silap info rsanya tuan2 puan2…video ni pn hnya dambil sekerat dan sebelah pihak shj…jga2 jari yg menaip jenuh nk mntk ampun kalu jtuh fitnah.


“Saya bjiran dgn cikgu ni…taw la serba ckit cita ni….perkara ni dh lama dh…cuma video ni bru drkam….dan bukan azan yg dmntk slow…sbnaqnya dia mntk slow bcaan al quran waktu asar shj kerana dia sekrg lecturer dan waktu tu dia da kelas online yg perlu dia buat waktu solat lain xdk mslah pn bcaan alquran waktu solat lain pn xdk mslah nk buka…


Rumah dia xjauh pn dri surau dan dia dok rumah ni dh 35thun dh dan runah yg cikgu ni beli dekat ja dgn surau 1mnit pn xsmpai jln kaki…xdk isu bab dia xleh dgaq azan…hahaha….isu skrg waktu kjdian speker dpsang maximum waktu bcaan alquran waktu asar dan cikgu ni da klas online universiti.


Pihak jbtan agama yg swoh ckgu ni p brbncang dgn phak surau…dan pbncangan ni dh 13x kata cikgu ni…sblum ni xdk mslah cuma waktu kjdian tu shj yg jd mslah sbb ckgu ni bekerja..sbnaqnya prkara ni kena bncang leklok antara sesama ajk surau dan pihak cikgu ni..stkat tu jela info yg dpt…tqvm”


PENJELASAN MUFTI PERLIS TENTANG BACAAN AL QURAN KUAT


Saya ingin mengulas sedikit tentang bacaan-bacaan — selain azan — yang menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu orang ramai. Bacaan ini telah mengelirukan orang bukan muslim sehingga mereka menyangka ia azan.


Sesetengah pihak cuba mempertahankan amalan tersebut atas alasan ia bacaan al-Quran atau zikir yang patut diagungkan. Mereka menyangka sikap keras mereka dalam hal ini adalah ‘perjuangan mempertahankan Islam’. Saya ingin mengulas hal ini seperti berikut:


1. Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi s.a.w. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.


2. Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan muslim dan lain-lain.


3. Ramai orang bukan muslim keliru antara azan dan bacaan-bacaan selain azan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.


4. Sebenarnya, Nabi s.a.w sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Nabi s.a.w, kata Abu Sa’id al-Khudri:


“Ketika Nabi s.a.w beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih).


Dalam hadis ini Nabi s.a.w melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain.


Jika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya.


Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin r.h mengulas hadis ini dengan katanya:


“Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid).


Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa.. tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid.. dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini..


Boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara.


Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”.


(Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin: http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).


Bayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Arab Saudi yang penduduknya kesemuanya muslim. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita.


5. Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai. Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata:


“Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk.


Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan.


Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-‘Ilmiyyah).


Ini adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?


6. Maka, dengan itu umat Islam patut menghentikan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid.


Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi s.a.w. dan juga menjaga Islam yang harmoni. Suara-suara yang dikuatkan itu bukan menambahkan cinta mereka kepada Islam, sebaliknya menimbulkan salah faham banyak pihak. — http://drmaza.com/


______________________ 

* Tulisan ini dipetik daripada blog Minda Tajdid pada 15 Januari 2011.


Artikel asal : Awattt Syeikhhhh Network


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon