Saturday, 27 March 2021

‘Saya cikgu praktikal yang rakam, yang campak murid itu guru tetap di situ’ - Guru Praktikal

Perkembangan terkini mengenai kes cikgu menolak dan mencampak murid lelaki di sebuah pusat pendidikan di Shah alam.


Guru praktikal yang membuat rakaman video dalam kelas untuk dihantar kepada pihak universiti (rutin) sehingga menampakkan adegan kekasaran yang dilakukan guru wanita terhadap murid, tampil memberi penjelasan agar netizen tidak salah faham.


Guru praktikal yang dikenali sebagai Irma berkata, dia mengaku dia membuat rakaman video itu. Seperti yang dilaporkan media semalam, video tersebut diviralkan oleh tunangnya. Akibatnya, Irma diberhentikan serta-merta.


"Tolong betulkan balik ye. Saya cikgu praktikal, saya yang rekod. Cikgu itu (dalam video viral) cikgu tetap. Saya yang diberhentikan, bukan cikgu (tetap) itu.


"Saya rekod untuk video pembelajaran sebenarnya. Kena bagi kepada pensyarah sebab saya praktikal. Masa kejadian itu, saya tak perasan. Dah habis baru perasan dan betul saya dibuang (diberhentikan)," katanya.


Kronologi kejadian sebenar jika mengikut susunannya:


Video viral berdurasi 10 saat itu dirakam oleh guru praktikal bagi tujuan laporan untuk dihantar kepada pihak universiti. Dan dikatakan guru praktikal itu tidak menyedari kejadian itu turut dirakam lensanya.


Adegan kekasaran yang berlaku kepada murid lelaki itu disedari oleh tunang kepada guru praktikal berkenaan yang kemudian bertindak memuat naik klip video pendek itu di media sosial dan seterusnya viral sehingga mengundang pelbagai reaksi netizen.


Menyedari video yang membabit guru wanita (tetap) viral di media sosial, pihak pusat pendidikan telah bertindak memberhentikan guru praktikal serta-merta.


Ibu kepada murid yang dikasari juga telah membuat laporan polis. Bertindak di atas laporan itu, polis telah memanggil guru wanita terbabit untuk memberi keterangan bagi membantu siasatan.


Bagaimanapun, menurut satu sumber, guru wanita itu menafikan dakwaan tersebut dan mengatakan apa yang berlaku dalam video tersebut hanyalah sekadar lakonan.


Polis kini sedang menjalankan siasatan mengikut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-Kanak.


Sumber: The Reporter 

We Share because We Care

4 comments:

 1. buat rakaman video dalam sekolah memang satu kesalahan besar, jangan beri alasan konon untuk hantar kpd universiti

  ReplyDelete
  Replies
  1. Campak budak lg besar kesalahan

   Delete
  2. Bakup nampak.. Habis campak budak tu tak salah ke.. Allah tunjuk measti ada sebab.. Blkg parent tah ape lgi cikgu ni buat..

   Delete
 2. Rakam video dalam sekolah untuk laporan praktikal memang dibenarkan.. salah satu tanda/bukti yang student U tersebut ada buat assignment.

  ReplyDelete


EmoticonEmoticon