Friday, 26 March 2021

Kluster pendidikan: Sesi persekolahan peringkat menengah tetap dibuka

BATU PAHAT: Sesi persekolahan secara bersemuka bagi peringkat menengah yang dijadualkan bermula pada 4 dan 5 April ini akan diteruskan walaupun terdapat 41 kluster COVID-19 di semua peringkat institusi pendidikan dilaporkan sejak 1 Jan lepas hingga semalam. 


Menteri Kanan Pendidikan Senator Datuk Radzi Jidin berkata persekolahan akan diteruskan dengan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

Beliau berkata kementerian juga akan meneruskan pemantauan dari semasa ke semasa supaya pelajar dapat mengikuti sesi pembelajaran dengan selamat. 


"Kalau kita teliti data yang diberikan itu, jumlah keseluruhan berlaku di pelbagai institusi pendidikan dan kita telah ikut seperti mana SOP yang telah ditetapkan. 


Secara keseluruhan lebih lima juta orang murid di seluruh negara termasuk pelajar sekolah menengah akan kembali ke sekolah pada 4 dan 5 April ini. 


"Kita sudah sediakan SOP terbaik, jadi, kita harap semua pihak termasuk ibu bapa, sekolah dan semua pihak bagi sokongan, patuhi semua supaya sesi sekolah dapat diteruskan dalam keadaan selamat," katanya. 


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis ramah mesra dan penyerahan peruntukan penyelenggaraan untuk sekolah-sekolah di Parlimen Batu Pahat, di sini hari ini. 


Sesi persekolahan secara bersemuka dilakukan secara berperingkat dengan murid sekolah rendah Tahun 3 hingga 6 telah hadir ke sekolah pada 8 Mac lepas manakala murid prasekolah, Tahun 1 dan 2 pula bermula, pada 1 Mac lepas. 


Bagi murid sekolah menengah Kumpulan A (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu), mereka akan memulakansesi persekolahan pada 4 April manakala sekolah di negeri-negeri lain akan bermula pada 5 April ini. 


Semalam Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan terdapat 41 kluster COVID-19 di semua peringkat institusi pendidikan dilaporkan sejak 1 Jan lepas hingga semalam. 


Daripada jumlah itu, sebanyak 15 kluster melibatkan pusat pengajian tinggi, 11 kluster sekolah menengah, 10 kluster prasekolah dan sekolah rendah serta lima kluster pusat tahfiz dan madrasah yang telah dilaporkan dalam tempoh hampir tiga bulan itu. 


Ia termasuk tiga kluster baharu yang diumumkan semalam iaitu Kluster Paloh Rambai, Kluster Merinding, dan Kluster Persiaran Maktab. -- BERNAMA


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon