Tuesday, 26 January 2021

PdPR: "Jika Ustaz Ebit Lew boleh beri peranti, kenapa KPM tidak?" - MBM


KUALA LUMPUR: Proses Pengajaran dan Pembelajaran Dari Rumah (PdPR) yang dilaksanakan sejak 20 Januari lalu mencetus pelbagai reaksi daripada pihak guru, ibu bapa dan murid.


Menurut Timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM), Muhammad Fadzli Hasan, meskipun pelbagai pendekatan telah diambil kerajaan, namun, isu kekurangan peranti antara masalah utama dihadapi murid terutamanya daripada keluarga berpendapatan rendah.


Sehubungan itu, tegas beliau, dalam mencari titik penyelesaian masalah ini, perkara utama yang perlu diberi tumpuan ialah melihat kategori pelajar yang berhadapan kesulitan.


Katanya, ada sekelompok pelajar yang mampu memiliki peranti sementara sebahagian lagi tidak mempunyai keupayaan sama.


Demikian juga isu liputan atau akses internet juga tidak sama bagi sekolah yang kedudukannya di dalam bandar dengan sekolah luar bandar.


"(Justeru) kena ada pengasingan dari segi nak melaksanakan PdPR dengan (memberi tumpuan) cadangan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GMPS) supaya murid tidak mampu diberi peranti tersebut melalui peruntukan Kementerian Pendidikan Malaysia.


"Sebagaimana kita tengok, Ustaz Ebit Lew boleh bagi (peranti) kepada berapa ramai rakyat Malaysia yang memerlukan, tak kan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan kerajaan bertanggungjawab tidak boleh melunaskan tanggungjawab ini kepada mereka semua," katanya ketika ditemu bual Astro AWANI pada Isnin.


Muhammad Fadzil merujuk pada inisitif pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew yang baru-baru ini menyumbangkan sejumlah peranti berupa tablet kepada pelajar-pelajar sekolah yang tidak berkemampuan.


Pendakwah berkenaan dilaporkan menerima kiriman 43,000 mesej yang dihantar kepadanya daripada pelajar-pelajar yang memohon bantuan beliau untuk membeli peranti bagi kegunaan PdPR.


Ujar Muhammad Fadzli lagi, selain bantuan kerajaan, komuniti setempat juga perlu memainkan peranan dalam membantu proses PdPR yang dilaksanakan ketika ini.


"Ada sebahagian Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) memainkan peranan sangat baik membantu dalam proses PDPR, ada sebahagian membantu pihak sekolah menyampaikan bentuk latihan untuk diberikan kepada pelajar-pelajar.


"Saya percaya, kalau kita mengharapkan guru sahaja melaksanakan perkara ini, matlamat ini susah nak sampai kepada mereka, sebab murid ramai di sekolah itu.


"Jadi peranan komuniti sangat penting, sama ada melalui PIBG atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan sebagainya," katanya lagi.


Dalam pada itu, selain faktor liputan internet dan peranti yang menjadi kekangan utama tambah Muhammad Fadzli, isu keselamatan siber juga perlu diberi perhatian terutamanya ibu bapa.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon