Tuesday, 26 January 2021

Beri keyakinan kepada sekolah urus PdPR - NUTP


KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) meminta semua pihak khususnya ibu bapa untuk meletakkan keyakinan kepada pihak sekolah dalam menguruskan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) secara dalam talian.


Presiden NUTP, Aminuddin Awang berkata, segala kekurangan dan kelemahan dalam kaedah itu akan ditambah baik dari semasa ke semasa sehingga pembelajaran fizikal dilakukan semula.


Bagaimanapun beliau mengakui kaedah PdPR bukanlah sesuatu yang terbaik, namun perkara itu perlu dilakukan sebagai pengganti agar kesinambungan pengajaran dan pembelajaran (PdP) dapat diteruskan.


"Saya rasa berilah keyakinan kepada pihak sekolah untuk menguruskan perkara ini dan saya yakin apabila sekolah dibuka selepas keadaan COVID-19 reda, guru-guru akan laksanakan pelbagai program bagi memastikan mana-mana yang tertinggal akan dibaik pulih sepenuhnya sehingga akhir tahun ini.


"Tambahan pula, PdPR ini adalah pengganti kepada kaedah pembelajaran secara fizikal dan ia hanya bersifat sokongan bagi memastikan kesinambungan pembelajaran berlaku," katanya kepada Astro AWANI di sini, pada Selasa.


Dalam pada itu, Aminuddin berkata, sesi PdPR yang dilakukan guru ketika ini berasakan kepada ruang lingkup yang ditetapkan Kementerian Pelajaran (KPM).


"KPM sudah menetapkan kaedah PdPR secara dalam talian ini perlu diadakan mengikut waktu tertentu iaitu pagi pra sekolah, PdPR hanya perlu dijalankan dalam tempoh sejam.


"Bagi pelajar sekolah rendah pula, 1 hingga 2 jam, pelajar menengah rendah (2 hingga 3 jam); pelajar menengah atas 3 hingga 4 jam masing-masing dalam tempoh sehari," jelasnya.We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon