Friday, 4 December 2020

Tewas di Global Teacher Awards 2020 tidak patahkan semangat Cikgu Samuel

Perjalanan guru Bahasa Inggeris, Samuel Isaiah dalam
anugerah Hadiah Guru Global 2020 mungkin telah  berakhir
tetapi guru berusia 33 tahun itu percaya misinya untuk
membawa perubahan kepada anak-anak Orang Asli Malaysia
masih belum selesai. - Gambar NST.

KUANTAN: Perjalanan guru Bahasa Inggeris, Samuel Isaiah dalam anugerah Hadiah Guru Global 2020 mungkin telah berakhir tetapi guru berusia 33 tahun itu percaya misinya untuk membawa perubahan kepada anak-anak Orang Asli Malaysia masih belum selesai.


Samuel, yang merupakan antara 10 finalis terbaik untuk anugerah berprestij itu tewas kepada Ranjitsinh Disale daripada India, yang diumumkan sebagai pemenang Hadiah Guru Global 2020 malam ini.


Upacara penganugerahan yang diadakan secara virtual kerana wabak Covid-19 itu dihoskan oleh pelakon dan pelawak terkenal Stephen Fry di Muzium Sejarah Alam di London.


Finalis dipilih dari lebih 12,000 permohonan dan pencalonan dari 140 negara di seluruh dunia.


Dalam ucapan kemenangannya, Disale mengumumkan bahawa dia akan berkongsi separuh wang hadiah yang dimenanganginya dengan rakan finalis Top 10, dan ini bermakna sembilan finalis yang lain akan menerima masing-masing lebih dari US $ 55,000 (kira-kira RM225,000).


Ini adalah pertama kalinya dalam sejarah enam tahun Hadiah Guru Global bahawa pemenang keseluruhan telah berkongsi wang hadiah dengan finalis lain.


Sementara itu, Samuel mengatakan bahawa terpilih ke 10 teratas sudah menjadi pencapaian besar kerana ia memberi peluang keemasan untuk menceritakan kisahnya mengenai murid-murid Orang Asli dan keadaan mereka kepada dunia.


Lulusan Universiti Utara Malaysia dan Insitut Pendidikan Guru kampus Pulau Pinang mengatakan pencalonan itu memberi banyak pendedahan kepadanya dan membolehkannya melihat pendidikan dari pelbagai sudut.


"Perjalanan ini bermula pada bulan Julai tahun lalu ketika saya mengemukakan permohonan dan esei. Pengalaman ini tidak dapat dilupakan, terutamanya apabila berada di 50 teratas sebelum dicalonkan dalam 10 teratas bersama dengan sembilan pendidik lain yang cemerlang dari pelbagai bahagian dunia.


"Saya tidak pernah rasa saya telah kalah. Kemenangan oleh Ranjitsinh (Disale) dari India adalah kemenangan untuk pendidikan, anak-anak dan semua guru di luar sana yang telah berusaha keras untuk mengajar dan memberikan sumbangan yang luar biasa dalam profesion mereka," lapor New Straits Times.


Samuel, yang sedang mengikuti Ijazah Sarjana Sains dalam Dasar Pendidikan dan Kepemimpinan di State University of New York di Albany, New York, mengatakan dia mempunyai beberapa rancangan untuk kembali ke Malaysia setelah menamatkan pengajiannya tahun depan.


"Saya telah mengadakan perbincangan dengan orang-orang tertentu untuk menubuhkan yayasan bagi membantu Orang Asli dan anak-anak Malaysia yang lain. Saya ingin melihat cara bagaimana saya dapat menyumbang lebih banyak untuk masyarakat dan pendidikan tinggi di negara ini.


"Setelah menghabiskan lapan tahun di SK Runchang (di Muadzam Shah), saya bersemangat untuk melanjutkan pelajaran kerana ingin memperbaiki diri agar saya dapat kembali dan membantu Orang Asli. Sudah lama saya impikan dan saya mahu untuk memastikannya menjadi kenyataan dengan melaksanakan dasar, sistem dan kaedah yang betul," katanya.


Samuel, ketika ini sedang mengikuti kelas dalam talian setelah kembali ke sini dari AS pada bulan Jun kerana wabak Covid-19, mengucapkan terima kasih kepada rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat yang telah memberi sokongan dan memberi semangat kepadanya.


"Ketika saya disenarai pendek sebagai 10 teratas, rakyat Malaysia dari semua kaum yang tinggal di sini dan di luar negara bersatu memberi sokongan kepada saya. Saya benar-benar terharu dengan perhatian dan sokongan yang diberikan kepada saya.


"Walaupun saya tidak dinamakan sebagai pemenang, saya harap pencapaian saya akan memberi alasan kepada rakyat Malaysia untuk tersenyum semasa zaman sukar akibat pandemik Covid-10."


Samuel, yang mengajar murid Orang Asli di SK Runchang sejak 2012, bekerja keras untuk mengubah persepsi negatif terhadap muridnya dengan kaedahnya yang unik untuk mengajar Bahasa Inggeris yang menyaksikan kadar lulus untuk subjek tersebut meningkat dari 30 peratus kepada 85 peratus.


Dengan dikenali sebagai "Teacher Sam" kepada murid-muridnya, dia menempuh perjalanan sejauh 200km setiap hari ke sekolah dan memperkenalkan "tree school" (sekolah pokok), di mana dia akan pergi ke perkampungan Orang Asli Runchang dua kali seminggu selepas waktu sekolah untuk melakukan pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di bawah pokok.


Pada bulan Mac yang lalu, Samuel dinobatkan sebagai 50 finalis Top Global Teacher Prize 2020 yang sangat berprestij sebelum berjaya menjadi 10 teratas pada bulan Oktober.


Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengucapkan tahniah kepada Samuel ketika berada di 10 teratas, dengan titahnya bahawa pencapaian dan komitmennya menjadi sumber inspirasi dan teladan kepada semua rakyat Malaysia.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon