Tuesday, 24 November 2020

763 buah sekolah seluruh negara catat kes positif COVID-19 - Menteri Pendidikan

KUALA LUMPUR: Sebanyak 763 sekolah di seluruh negara mencatat kes jangkitan COVID-19 dalam kalangan warganya setakat Jumaat lalu.


Menteri Kanan (Pendidikan), Dr Radzi Jidin, berkata rekod itu mungkin tidak lengkap kerana ada sesetengah kes positif tidak dilaporkan kepada pihak kementerian.


“Menerusi pemantauan di sekolah, kita mendapati jumlah jangkitan meningkat apabila berlaku kluster di tempat kerja membabitkan ibu bapa dan anak-anak berisiko dijangkiti,” katanya.


Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2021 peringkat dasar bagi Kementerian Pendidikan (KPM) di Dewan Rakyat, hari ini.


Radzi berkata, pihaknya menyedari penutupan sekolah ketika ini sedikit sebanyak merencatkan akses Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) kepada pelajar, namun kementerian terus berusaha demi memastikan capaian itu dipenuhi.


“Kita giat memastikan kaedah yang boleh dilaksana supaya aktiviti pembelajaran boleh diteruskan supaya anak-anak ini mendapat pendidikan.


“Selalu kita menyebut kaedah pembelajaran dalam talian, namun tidak semua anak-anak kita mempunyai akses kepada internet dan peranti dan itu sebabnya kita gunakan pelbagai kaedah termasuk TV Pendidikan serta penghantaran bahan pembelajaran kepada pelajar,” katanya.


Beliau berkata, KPM turut memperkenalkan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) meliputi PdP untuk pembelajaran secara optimum di rumah.


Selain itu, katanya, KPM menyediakan pelantar pembelajaran DELIMa (Digital Educational Learning Initiative Malaysia) dan 485 buku teks digital sudah dimuat naik menerusi sistem itu,


Bagi membantu murid yang tidak mempunyai akses internet dan peranti sesuai, Radzi berkata, guru mengambil inisiatif melaksanakan PdP melalui serahan bahan pembelajaran kepada murid.


Katanya, guru mentaksir murid secara berterusan di samping merancang intervensi berdasarkan kesesuaian murid.


Menyentuh penutupan tadika, Radzi berkata, arahan bagi tadika kendalian KPM kekal dan semua sekolah ditutup sehingga hari akhir sesi persekolahan tahun ini iaitu 18 Disember depan.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon