Wednesday, 19 August 2020

Video 'ayah saya masak ketum': Hasil kajian Akta Anti Buli Siber dibentang hujung tahun iniTANJUNG MALIM: : Hasil kajian dan penyelidikan bagi mewujudkan Akta Anti Buli Siber dijangka akan dibentangkan pada penghujung tahun ini dalam usaha menjamin keselamatan pengguna siber.


Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, pihaknya memandang serius berhubung pembentangan draf tersebut, dan berharap ia bukan sekadar kajian.


Saifuddin berkata demikian selepas diminta mengulas mengenai sebuah video memaparkan seorang murid perempuan memaklumkan bapanya memasak air ketum selepas ditanya oleh seorang guru, tular di laman sosial baru-baru ini.


"Sebab sekarang ini kita tidak perasan ada waktunya kita kongsi benda yang lazim sahaja pada kita, tidak ada apa-apa tetapi lepas itu kita kena kecam teruk dan bagi sesetengah orang itu menimbulkan tekanan kepada dia.


"Macam saya kata tadi, itu (video tular) saya belum tengok lagi tetapi ada waktunya dia kongsi benda yang biasa sahaja soal keluarga tetapi orang kutuk seperti mereka tiada urusan lain. Jadi, itu sudah termasuk dalam buli siber," katanya ketika membuat tinjauan di Pusat Media sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Slim, di sini.


Tambah Saifuddin, kerajaan telah melantik Universiti Multimedia (MMU) bagi menjalankan kajian dan penyelidikan berhubung Akta Anti Buli Siber.


Katanya, beberapa negara termasuk Singapura dan Filipina telah melaksanakan undang-undang tersebut.


Terdahulu, video berdurasi 15 saat itu mengundang kecaman netizen apabila ia didakwa memberi kesan emosi kepada murid berkenaan.


Rata-rata pengguna media sosial mendakwa perbuatan guru berkenaan merakam video tersebut sebagai tidak beretika, selain menggesa tindakan dikenakan kepada wanita itu.

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon