Sunday, 16 August 2020

PKPDB: Sesi pembelajaran diteruskan secara dalam talian - Muslimin

SUNGAI BESAR, 15 Ogos - Proses pembelajaran pelajar di kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) tidak terjejas kerana guru di sekolah terlibat telah diarah meneruskan sesi pengajaran dan pembelajaran secara dalam talian.


Timbalan Menteri Pendidikan l Muslimin Yahaya berkata selain pengajaran secara dalam talian, guru juga telah diarah supaya mengedarkan bahan pengajaran bercetak melalui beberapa kaedah seperti hantar ke rumah dan melalui Persatuan Ibu Bapa dan Guru.

"Ini bagi memastikan tiada pelajar yang ketinggalan berikutan mereka tidak mempunyai akses internet semasa sekolah ditutup akibat PKPDB," katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Merdeka@Komuniti di sini hari ini.


Pada majlis berkenaan beliau turut menyambut ketibaan konvoi Info On Wheels anjuran Jabatan Penerangan Malaysia yang akan menjelajah beberapa daerah di sekitar Selangor, antaranya Klang, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Hulu Selangor dan Gombak.

Konvoi dua hari itu bermula hari ini dan disertai 67 orang peserta yang menaiki 20 buah kenderaan.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pembelajaran pelajar di sekolah yang ditutup akibat PKPDB di Kedah dan Perlis.


Pada 3 Ogos lepas, kerajaan mengumumkan pelaksanaan PKPDB di Mukim Ah, Mukim Hosba serta Mukim Binjal di daerah Kubang Pasu; Kampung Ulu, Padang Sanai di Padang Terap susulan penularan kes COVID-19 yang berpunca daripada kluster PUI Sivagangga.


Pada 10 Ogos pula Kampung Sanglang dan Kampung Tanah Timbul di Perlis dikenakan perintah yang sama sehingga 31 Ogos.


- BERNAMA

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon