Wednesday, 1 July 2020

Sekolah diberi tiga model operasi pilihan apabila dibuka semula - KPM


PETALING JAYA: Sekolah diberi kebebasan untuk memilih model operasi yang paling sesuai apabila mereka dibenarkan untuk dibuka semula kepada pelajar lain, kata Kementerian Pendidikan.

Timbalan Ketua Pengarah (Sektor Operasi Sekolah) Adzman Talib (gambar) mengatakan bahawa kementerian telah mencadangkan tiga model operasi tersebut.

Ini penting dalam memastikan semua pelajar dapat kembali ke sekolah, tambahnya.

"Kapasiti maksimum (pelajar) dalam kelas dengan jarak sosial bergantung pada saiz bilik darjah atau ruang yang digunakan.

"Oleh kerana langkah-langkah penjarakan sosial, tidak semua sekolah dapat menampung sejumlah besar murid yang mereka ada.

"Oleh itu, kementerian mengesyorkan kepada sekolah tiga model operasi yang boleh dipilih, bergantung pada bilangan pelajar mereka," katanya dalam surat edaran bertarikh 26 Jun.

Menurut The Star, satu sumber daripada NUTP telah mengesahkan surat pekeliling tersebut, yang mengatakan bahawa kesatuan itu terlibat dengan pihak kementerian yang berkaitan mengenai perkara itu.

Model 1 mengesyorkan sekolah untuk menjalankan pelajaran dalam satu sesi.

Pilihan ini adalah untuk sekolah yang dapat menampung semua muridnya dan sekolah yang memilih model ini akan beroperasi seperti biasa, kata Adzman.

Model 2 mengesyorkan sesi dua untuk sekolah yang tidak dapat menampung semua pelajar mereka dalam satu sesi, sementara Model 3 mengesyorkan sistem giliran.

Model 3, kata Adzman, akan menjadi pilihan terakhir jika sekolah  gagal beroperasi di bawah Model 2.

“Pelajar di Tingkatan Satu hingga Empat (di bawah Model 3) mesti bergilir mengikut kelas dan aliran mereka.

“Namun, jika sekolah mempunyai cukup ruang, keutamaan akan diberikan kepada pelajar Tingkatan Empat untuk bersekolah setiap hari.

"Bagi murid sekolah rendah, mereka yang Tahun Satu hingga Enam boleh bersekolah secara bergilir juga," katanya, sambil menambah bahawa keputusan ini akan dibuat oleh pihak sekolah bergantung kepada kapasiti muridnya.

Sumber asal: The Star

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon