Thursday, 2 July 2020

PdPc Online vs PdPc dalam Bilik Darjah, perlukah didebatkan?

PdPc online VS PdPc dalam Bilik Darjah.

Cikgu Siti sebenarnya tak suka nak menyibuk berbicara hal2 yang bukan kerja cikgu Siti.

Tapi ini pendapat cikgu Siti. Oleh kerana cikgu Siti viral dengan usaha cikgu untuk meneruskan PDPC online utk pelajar2..

1. Tak perlu berlawan yang mana kaedah lebih hebat. Sudah tentulah kaedah dlm bilik darjah tidak dapat menandingi kaedah atas talian.

2. Kaedah atas talian kurang berkesan. Secara logiknya guru tak penah pun dibekalkan dgn ilmu kaedah pengajaran atas talian. Sudah tentulah kita masih mentah menggunakan kaedah ini. Panicgogi bak kata sifu saya.

3. Idea Mini Studio cikgu Siti takkan terhenti. Mini Studio cikgu bukan hanya mengejar trend semasa PKP. Penghasillan video content perlu diperbanyakkan untuk bahan digital murid2 kita.

4. Kelas online atau kelas dalam bilik darjah, jika pelajar masuk kelas itu tidak ada hati untuk belajar, cikgu kreatif dan tahu teknologi mcmana hebat pun, tetap content itu tidak sampai. Content akan sampai jika pelajar ingin belajar, Tak kisah apapun kaedah.

5. Kurang berkesan tidak bermakna tiada kesan langsung.

6. Adakah tamatnya covid19 menjadi turning point untuk cikgu tidak membawa segala ilmu baru atau segala new norm yang cikgu belajar semasa PKP untuk diaplikasikan di masa hadapan?

7. Isu kekangan data internet, device lembab timbul bila dikaitkan dgn Online class. Tapi bila pelajar layan Netflix, Layan streamer gaming, PUBG, Tiktok, IG, Twitter tak timbul pulak isu data internet tak cukup. Penah tgk student sanggup lepak kedai dobi nak guna wifi main game? Anda nilai sendiri.

8. It is about education, not about school. Seperti cikgu katakan tadi, Jika jasad pelajar di sekolah, tapi hatinya tidak mahu belajar, Pdp tidak kemana. Berguru demi ilmu, Bina generasi baru. Tetapkan niat, belajar demi ilmu

Sumber: FB

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon