Sunday, 31 May 2020

Buka sekolah: Pakar bimbang perkembangan mental murid terjejas jika PKPB dilanjutkan

Gambar hiasan via SuteraUngu87

KUALA LUMPUR, 31 Mei - Kanak-kanak dan murid-murid sekolah rendah boleh mengalami bahaya serius terhadap kemampuan sosialisasi dan pembelajaran awal mereka sekiranya pengasingan di bawah perintah kawalan pergerakan (PKP) berpanjangan, menurut beberapa pakar.

Walaupun kerajaan telah melonggarkan PKP untuk membolehkan kebanyakan perniagaan menyambung semula aktiviti, sekolah di seluruh negara masih ditutup.

Tatkala masih tiada kepastian bila sekolah akan dibuka semula, Kementerian Pengajian Tinggi pula telah mengeluarkan arahan kepada semua IPT untuk melaksanakan kelas secara dalam talian sehingga 31 Disember.

Bukan sahaja pencapaian akademik yang dititikberatkan, Presiden Majlis Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Datuk Dr Chiam Heng Keng mengatakan aspek yang memerlukan perhatian yang sama adalah keadaan mental kanak-kanak semasa perintah kawalan, kerana pengasingan ini telah memutuskan hubungan dan interaksi sosial mereka.

"Kehidupan kanak-kanak sebelum ini adalah dengan berinteraksi dengan rakan mereka, bermain dan ketawa tetapi ini tidak terjadi kepada mereka ketika mereka berada di rumah," katanya.

Chiam, yang juga seorang psikologi sosial, mengatakan bahawa kanak-kanak akan mengembangkan sifat agresif dan nakal jika mereka dihalang dari peluang untuk berinteraksi secara sosial dengan rakan sebaya mereka semasa PKP dan seterusnya.

"Saya sangat bimbang anak-anak boleh menjadi agresif kerana sifat manusia bahawa apabila anda terkurung di ruang, anda tidak dapat berinteraksi, anda tidak dapat melakukan sesuatu dengan bebas, ia boleh meningkatkan keagresifan.

"Seorang kanak-kanak akan menjadi nakal, tidak taat dan itu boleh menyebabkan ibu bapa berusaha mendisiplinkan anak mereka dengan pelbagai cara hingga oleh menyebabkan penderaan lisan dan terdapat beberapa kes hingga penderaan fizikal," katanya kepada Malay Mail ketika dihubungi.

Sekolah-sekolah di seluruh negara telah ditutup sejak PKP dilaksanakan pada 18 Mac untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19.

Tempoh ini akan menjadi tiga bulan sekiranya PKP dilanjutkan. Namun begitu, Perdana Menteri memaklumkan sebelum sekolah dibuka, banyak perlu perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan mengikut SOP yang akan disediakan kelak.

Oleh itu, Chiam berpendapat bahawa ibu bapa mesti mengambil perhatian terhadap keadaan mental anak-anak mereka dan masalah yang dihadapi oleh anak-anak itu.

Dia juga memperingatkan bahawa kesukaran akibat penutupan sekolah akan mendatangkan masalah dalam keluarga keluarga, dan kepada murid yang bermasalah, ianya akan menjadi beban yang bertambah untuk ibu bapa.

"Sekolah yang ditutup tidak hanya mempengaruhi kanak-kanak, tetapi juga orang dewasa, kerana mereka juga terbiasa dengan interaksi manusia.

“Ada keperluan untuk ibu bapa diberi latihan bagaimana bermain dan berinteraksi dengan anak mereka. Ini bukan sahaja untuk membantu mereka, tetapi juga anak-anak mereka, ”tambahnya.

Chiam kemudian mendesak Kementerian Pendidikan untuk mula melatih guru untuk melengkapkan mereka bagaimana mereka dapat menjalankan pelajaran secara dalam talian untuk anak-anak.

"Guru perlu tahu bagaimana melakukan lebih banyak aktiviti kumpulan mengikut persekitaran interaksi anak-anak di sekolah dengan rakan mereka dan di dalam kelas," katanya.

Mungkin ada satu elemen yang tidak mampu dilaksanakan ketika e-learning dan itu adalah sentuhan manusia.

"Guru tidak boleh memberi tepukan di belakang untuk mengatakan 'dilakukan dengan baik' atau menghibur anak jika mereka tidak mampu memberi respon yang positif.

"Bagi kanak-kanak prasekolah yang lebih muda, mereka memerlukan sentuhan manusia seperti ini kerana ini adalah sebahagian daripada proses pembelajaran dan pembinaan watak oleh kanak-kanak," katanya.

Sistem sokongan yang betul

Pengarah, Pusat Pengembangan Kompetensi Bahasa (CPM) Universiti Putra Malaysia (UPM) Arshad Abd Samad berkata pengasingan (sama ada berpanjangan atau tidak, boleh menyebabkan masalah jika ibu bapa tidak mempunyai sistem sokongan yang sesuai untuk perkembangan awal kanak-kanak.
Gambar hiasan via Harian Metro
Dia mengatakan bahawa walaupun tidak semua sekolah dapat memberikan semua sokongan atau sumber yang diperlukan untuk pendidikan, kebanyakannya tetap yang memiliki ruang fizikal yang diperlukan dan persekitaran pembelajaran yang kondusif yang sangat penting bagi awal anak-anak.

"Guru terlatih dapat mengetahui jenis intervensi tertentu yang diperlukan terutama ketika anak-anak tidak memenuhi objektif yang ditetapkan.

"Ibu bapa mungkin tidak menyedari tanda-tanda tersebut oleh itu mereka tidak dapat memberikan apa yang telah dilakukan oleh guru seperti itu," kata Arshad ketika dihubungi Malay Mail.

Namun, dia yakin kesannya kepada kanak-kanak mungkin terhad sekiranya penutupan sekolah tidak melebihi tiga bulan.

Dia menambah bahawa kerana sekolah masih cenderung kepada pembelajaran hafalan, ini dapat menyebabkan murid terlupa apa yang telah dipelajari.

Buat masa ini, Arshad merasakan bahawa perkara terbaik yang dapat dilakukan oleh ibu bapa adalah menjaga minda anak-anak mereka aktif.

"Libatkan mereka dalam perbincangan yang bermakna. Bercakap dengan mereka mengenai pengalaman, ”katanya.

Masalah jurang sosial

Walaupun e-pembelajaran adalah salah satu cara untuk pembelajaran berterusan semasa PKP, tidak semua lapisan masyarakat akan mendapat manfaat daripada ini, kata pengasas MyReader, Alex Lim.

“Bagaimana e-pembelajaran dapat menyokong keluarga dalam kumpulan B40 (bawah 40)?

"Semasa PKP, kumpulan T20 disokong dengan baik dengan alat dan peranti, tetapi B40 tidak bernasib baik kerana peranti ini yang tidak mereka miliki," katanya merujuk kepada bagaimana e-pembelajaran hanya dapat berfungsi dengan kehadiran alat elektronik seperti telefon bimbit atau komputer.
Gambar hiasan via Harian Metro
MyReader adalah organisasi berasaskan pendidikan yang bekerjasama dengan komuniti kawasan yang tidak bernasib baik.

Dia menambah bahawa jika sekolah ditutup lebih melebihi tarikh 9 Jun, kemahiran literasi kognitif kanak-kanak seperti membaca asas, mengenal nombor dan huruf akan merosot.

"Sangat mudah untuk melakukan pelajaran dengan menggunakan video, tetapi kita gagal bertanya pada diri sendiri, bagaimana kita akan tahu apakah anak pertama dapat mengenali huruf?" katanya.

Cadangan penyelesaian

Oleh itu, Lim mencadangkan agar Kementerian Pendidikan mempertimbangkan cadangan yang dapat memenuhi semua kehendak lapisan masyarakat dan bukan lagi program one size fits all.

“Kita perlu mempertimbangkan bagaimana pengecualian harus dibuat untuk memastikan bahawa kumpulan seperti B40 tidak ketinggalan setelah sekolah disambung semula.

"Implikasinya sangat besar kerana generasi orang yang tamat belajar melalui tempoh ini mungkin mengalami sedikit kecacatan dalam pencapaian akademiknya," kata Lim

Sumber asal: Experts raise concerns about damage to Malaysian children's mental health, formative learning with extended school closures due to Covid-19We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon