Friday, 24 April 2020

PKP: Pelajar Bawa Kenderaan Sendiri Dibenar Pandu Pulang Dengan Syarat Tidak Merentas Negeri – Ismail Sabri

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan bahawa kerajaan telah bersetuju untuk memberikan kelonggaran perjalanan pulang bagi pelajar-pelajar IPT yang berada di kampus.

Pergerakan pulang pelajar IPT dibenarkan bermula 27 April ini dari pukul 9 malam sehingga 9 pagi. Perkara ini adalah bagi mengelakkan kesesakan dan pergerakan yang besar pada waktu siang.

Bagi pelajar-pelajar yang memandu sendiri, mereka turut dibenarkan namun terhad di dalam negeri sahaja. Perkara ini bermakna mereka tidak dibenarkan merentas negeri.
Menurut beliau, pelajar juga perlu mendapatkan kelulusan daripada pihak polis yang berdekatan dengan kampus mereka. Pelajar yang memandu pulang juga tidak dibenarkan untuk membawa penumpang bersama.

Walau bagaimanapun, terdapat 15 peratus dalam kalangan pelajar yang memilih untuk kekal di kampus dan tidak pulang di kampung.
“Ada yang tak berminat untuk pulang kerana mungkin mereka akan menduduki peperiksaan, ada kalangan mereka yang belajar secara online, di kampung mereka mungkin tiada internet dan sebagainya dan mereka tidak boleh mengulang kaji dan belajar secara online dan mereka berminat untuk terus kekal di kampus.”

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon