Thursday, 30 April 2020

Pembukaan semula sekolah dinilai dalam tempoh empat minggu ini

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengemukakan cadangan kepada kerajaan untuk membuka semula sektor sosial termasuk sekolah selepas menilai situasi semasa dalam tempoh dua sehingga empat minggu ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini kerana kementeriannya perlu melihat kepada situasi semasa apabila sektor ekonomi telah dibuka sepenuhnya bermula hari ini.

“Kita buka dahulu sektor ekonomi dan dalam masa yang sama kita harap dapat pantau situasi semasa.

"Dalam tempoh dua minggu atau empat minggu (sebelum tentukan sekolah dibuka) kita akan kemukakan cadangan kepada kerajaan untuk buka sektor sosial dan ekonomi," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada sekolah akan dibuka selari dengan kelonggaran yang diberikan kepada sektor ekonomi ketika ini.

Menurutnya, KKM perlu meneliti semua aspek sebelum mengemukakan cadangan kepada kerajaan bagi memastikan rantai wabak koronavirus (Covid-19) dapat ditamatkan sepenuhnya.

Sementara itu, dalam perkembangan sama, Dr Noor Hisham turut memaklumkan KKM juga sedang meneliti prosedur operasi standard (SOP) untuk memberi kelonggaran kepada aktiviti sukan.
Katanya, kelonggaran itu hanya tertumpu kepada aktiviti sukan yang tidak dilakukan secara berkumpulan seperti joging.

"SOP itu akan dibuat mengikut garis panduan KKM seperti perlu ada penjarakkan sosial, tiada perhimpunan ramai dan sebagainya.

"Jadi inilah sebahagian daripada tahap secara berperingkat yang sedang kita lihat dengan lebih teliti dan akan diumumkan nanti," katanya.

We Share because We Care

3 comments:

  1. Syorkan hanya yg akan menduduki peperiksaan Upsr,Pt3,Spm & Upper 6 yg perlu hadir dulu sebagai tempoh percubaan memantau virus corona ini.

    ReplyDelete
  2. Betul tu.. kalau buka je sekolah ramai yg berkumoul dan berhimpit... sedangkan keadaan sekarang belum pulih lagi.. takut nanti bukan berkurang wabak nie malah meningkat nanti... saya selaku org tua takut juga.....

    ReplyDelete
  3. Sekolah nk buka boleh merentasi antara negeri tak.. Nk ambik isteri..

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon