Friday, 10 September 2021

Kembalikan sistem 'ranking' sekolah - Idris Jala

GEORGE TOWN: Sistem kedudukan (ranking) sekolah di seluruh negara berdasarkan gred harus dikembalikan untuk mendorong prestasi akademik keseluruhan yang lebih baik, kata seorang mantan menteri hari ini.


Idris Jala berkata ianya seperti serampang dua mata - satu untuk mengesan guru yang berprestasi rendah dan membantu mereka memperbaiki kaedah pengajaran mereka; dan satu lagi untuk motivasi murid mencapai keputusan yang lebih baik.


Mantan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu juga berkata ketika sistem ini diterapkan, ada perubahan besar dalam prestasi akademik, dengan "pemain terburuk" melonjak ke kedudukan yang lebih tinggi, sementara yang mempunyai pencapaian sederhana ke kedudukan yang lebih baik.


"Kita mengalami pengurangan 75% di sekolah berprestasi rendah seperti band enam dan tujuh (kedudukan terendah), sementara ada peningkatan 47% di kumpulan kedudukan satu dan dua.


"Ianya adalah satu revolusi senyap. Dengan mempamerkan ranking ini secara terbuka, kita akan membuatkan guru, pentadbir dan murid sentiasa berhati-hati," katanya dalam ceramah G25 yang bertajuk" Refleksi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia ".


Pada pertengahan tahun 2010, sistem ranking diperkenalkan kepada semua sekolah, dengan band satu dan band dua sebagai sekolah berprestasi tinggi, dan band lima, enam dan tujuh untuk sekolah berprestasi rendah.


Idris berkata tanpa data terperinci bagaiamana sekolah berfungsi, kerajaan menjadi "buta". Dia berkata data amat penting dari sekolah berkedudukan yang tinggi untuk digunakan oleh sekolah lain sebagai panduan.


Beliau juga kecewa dengan penghapusan peperiksaan awam seperti Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Katanya, tanpa peperiksaan awam, sekolah bebas untuk menilai diri tanpa kawalan.


"Saya berani bertaruh dengan sesiapa sahaja, beberapa tahun lagi, ini akan menjadi salah kesilapan besar. Kita memerlukan peperiksaan,” katanya.


Mengenai topik Bahasa Inggeris, Idris berkata beberapa tahun yang lalu, semua 70,000 guru Bahasa Inggeris perlu menduduki Cambridge Placement Test (CPT), tetapi 70% dari mereka tidak capai pada tahap yang memuaskan.


Katanya, guru-guru tersebut perlu mengikuti kelas pemulihan untuk menambahbaik penguasaan Bahasa Inggeris mereka.


Idris juga menolak anggapan bahawa kurikulum yang kurang baik yang digunakan di sekolah-sekolah  adalah disebabkan sistem pendidikan negara ini teruk.


Menurut beliau, kaedah pengajaran lebih penting dan memainkan peranan yang utama. Beliau memberi contoh SK Ulu Lubai di Limbang, Sarawak yang sering muncul dengan pencapaian akademik terbaik walaupun berada di kawasan pedalaman.


Idris berkata guru-guru sekolah itu juga berasal dari kumpulan yang sama dengan 400,000 guru di seluruh negara ini, yang terlatih di institut pendidikan yang sama, tetapi mereka berjaya untuk muncul sebagai yang terbaik berbanding sekolah-sekolah di bandar.


Beliau berkata lagi, sebuah sekolah di Kelantan telah menghantar 20 muridnya yang berprestasi rendah dan kembali semula selepas dua bulan kemudian ke kampung halaman dan menjadi antara pelajar yang paling cemerlang di sekolah.


“Itulah sebabnya saya mengatakan bahawa kita perlu mencontohi kaedah pengajaran yang sama dari sekolah-sekolah mempunyai 'kisah kejayaan' ini. Kita tidak perlu melihat Finland atau Norway, "katanya.


Pemegang amanah Teach For Malaysia, Chen Li-Kai berkata walaupun murid dihantar untuk belajar di sekolah-sekolah yang cemerlang prestasi akademiknya, fokus perlu juga diberikan kepada sekolah-sekolah yang berjaya melonjak daripada prestasi yang teruk kepada yang terbaik.


"Ini bukan soal belajar dari sekolah terbaik, tetapi dari sekolah yang paling baik," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon