Wednesday, 22 September 2021

JPA akan tentukan nasib guru yang enggan divaksin - Dr Radzi


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan (KPM) akan menyediakan kit ujian pantas (RTK-Antigen) menggunakan air liur di semua sekolah di seluruh negara.


Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin, berkata kit ujian kendiri itu akan disediakan di sekolah berasrama penuh, sekolah asrama harian dan sekolah harian.


"Bagi sekolah berasrama penuh, ujian saringan akan dilaksanakan tiga kali iaitu ketika pendaftaran, hari keenam dan hari ke-14.


"Bagi sekolah asrama harian, ujian saringan akan dilaksanakan ketika pendaftaran masuk manakala bagi sekolah harian ia sebagai persediaan kalau diperlukan," katanya pada sesi penggulungan perbahasan titah diraja di Dewan Rakyat, hari ini.


Menyentuh isu sama ada 2,100 guru dilaporkan enggan divaksin akan diambil tindakan, beliau berkata, ia bergantung kepada ketetapan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).


Walaupun guru yang enggan divaksin tidak dibenarkan mengajar secara bersemuka, katanya, mereka akan diberi tugas lain berdasarkan keadaan semasa sekolah.


"Guru adalah sebahagian daripada penjawat awam dan kita akan ikut pedoman diberikan JPA, bergantung kepada apa yang ditetapkan JPA," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon