Friday, 27 August 2021

Jakoa gesa KPM hantar guru ke perkampungan Orang Asli

Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) menggesa Kementerian Pendidikan untuk menghantar guru ke perkampungan Orang Asli, menurut timbalan ketua pengarah pembangunan jabatan itu, Mohd Zamri Mustajap.


Bercakap dalam webinar sempena Hari Orang Asal Sedunia sebelum ini, Zamri berkata gesaan itu disebabkan jurang yang dihadapi pelajar di sana.


"Kerajaan menerusi Kementerian Pendidikan telah digesa untuk memobilisasi guru di perkampungan Orang Asli, memandangkan murid tiada kemudahan seperti akses internet dan peranti untuk kelas dalam talian.


"Usaha ini dibuat dengan kerjasama antara Jakoa dan guru," katanya dalam webina yang dikendalikan Program Pembangunan PBB (UNDP) Malaysia.


Awal tahun ini, Naib Presiden Jaringan Orang Asal SeMalaysia (JOAS) Yusri Ahon telah menggesa agar guru dikerahkan ke perkampungan Orang Asli sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Ia bagi memastikan pelajar tidak tercicir dalam pembelajaran, seterusnya melebarkan lagi jurang akademik dengan pelajar di bandar, katanya seperti dipetik Free Malaysia Today.


Selain itu, Mohd Zamri juga membangkitkan faktor kecelikan digital - dalam kalangan murid dan ibu bapa Orang Asal - sebagai masalah yang dihadapi sepanjang pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon