Friday, 20 August 2021

'Empat kementerian penting perlu diberi nafas baharu'


KUALA LUMPUR - Dengan pelantikan Perdana Menteri baharu yang akan membentuk kabinet baharu nanti, Dr Ong Kian Ming mengharapkan berlaku perubahan yang lebih baik dalam kepimpinan kerajaan.

Ahli Parlimen Bangi itu mahu melihat empat kementerian utama diberi nafas baharu supaya mampu berfungsi dengan lebih cekap dan berkesan serta menjadi teras yang menggerakkan pemulihan negara.


“Pertama, Kementerian Kesihatan. Saya rasa sebulat suara kita perlukan Menteri Kesihatan yang baharu, yang berprestasi jauh lebih baik.


“Nombor dua, saya rasa, Menteri Kewangan adalah seorang yang memainkan peranan cukup penting. Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Aziz telah memainkan peranan yang cukup penting.


"Tetapi sekarang kita perlukan seorang yang mempunyai ‘big picture’, berani tampil ke hadapan untuk belanja duit dengan betul.


“Ketiga adalah Menteri Pendidikan. Kerana, sudah hampir dua tahun anak-anak kita tak pergi ke sekolah secara bersemuka. Jadi, perlu ada banyak perancangan untuk memberikan pelajar peluang untuk ‘catch up’," katanya kepada Astro Awani pada Khamis.


Selain itu, kata Ong, perlu seorang menteri baru yang menerajui Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).


"Walaupun sekarang mendapat tekanan yang besar dan imej juga telah diburukkan akibat beberapa perkara yang dilakukan, tidak semuanya salah mereka.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon