Friday, 23 July 2021

Hanya calon STPM dibenar suntik vaksin COVID-19

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih menunggu data kes Myocarditis dan Pericarditis atau keradangan jantung sebelum membenarkan golongan remaja termasuk calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menerima vaksin COVID-19.


Menterinya, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, ketika ini, hanya calon Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) yang berusia 18 tahun ke atas boleh menerima suntikan vaksinasi itu.


"Kategori remaja ialah 12 hingga 17 tahun manakala Tingkatan 6 atas mereka sudah berumur 18 tahun dan kita beri (vaksin) kepada mereka yang menduduki peperiksaan lebih awal.


"Untuk data setakat ini, kita belum memberikan (vaksin) lagi kepada kategori remaja, kita masih menunggu data lagi, data tentang kejadian rare cases on Myocarditis dan Pericarditis, sehingga itu selesai, kita akan buat keputusan," katanya dalam sidang media mingguan perkembangan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) bersama Menteri Penyelaras, Khairy Jamaluddin pada Jumaat.


Menurut beliau lagi, Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin COVID-19 (JKJAV) akan mengumumkan perkembangan perkara itu dari semasa ke semasa.


Sebelum ini, Dr Adham berkata, kerajaan tidak akan memberikan vaksin COVID-19 kepada remaja buat masa ini berikutan vaksin tersebut didapati berisiko mencetuskan radang jantung kepada mereka yang berusia bawah 17 tahun.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon