Tuesday, 29 June 2021

Pertimbang kedai buku, alat tulis dan komputer beroperasi lebih awal - MPPK

KUALA LUMPUR, 29 Jun -- Kerajaan diharap dapat mempertimbangkan untuk membenarkan kedai buku dan alat tulis serta kedai komputer dan telekomunikasi beroperasi semula tanpa perlu menunggu sehingga Kawalan Pergerakan di dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN) memasuki fasa dua.


Presiden Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) Muhammad Amir Asyraf Mohd Sabri berkata sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) masih lagi berlangsung bagi pelajar yang bersekolah dan sesi pembelajaran dalam talian bagi mahasiswa di institusi pengajian tinggi masih berjalan seperti biasa.


“Semua pihak yang terlibat memerlukan akses untuk memudahkan urusan pengajaran dan pembelajaran seperti keperluan guru mencetak bahan-bahan mengajar, keperluan untuk membeli komputer riba baharu dan keperluan pelajar membeli alat tulis untuk digunakan ketika belajar,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Muhammad Amir berkata pada ketika ini, mahasiswa sedang menjalani minggu-minggu akhir semester serta minggu peperiksaan yang dilakukan secara dalam talian, memerlukan mahasiswa untuk mempunyai peranti yang baik bagi memudahkan urusan mereka.


Katanya, adalah wajar sektor itu dibuka kembali dan tidak menunggu sehingga tiba fasa dua bagi memastikan sistem pendidikan di negara ini dapat terus berjalan dengan baik.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon