Sunday, 13 June 2021

Kaedah penetapan gaji guru mempunyai ijazah Sarjana dan Doktor Falsafah

Al kisah ada yang bertanyakan kepada admin berkaitan perkara gaji guru yang mempunyai Ijazah Sarjana (Masters) dan PhD yang pernah diwar-warkan satu ketika dahulu.

Kita sedia maklum, guru-guru sekarang bukan lagi hanya mempunyai ijazah pertama, tetapi juga ramai yang memilik Ijazah Sarjana malah PhD juga!

Namun begitu, masih ramai yang belum memahami bagaimana pula dengan bayaran gaji yang mereka terima. Ianya berpunca daripada satu kenyataan daripada Kementerian sendiri yang menjanjikan sesuatu yang istimewa untuk guru-guru yang memiliki Master dan PhD.

Dan ada juga yang mempersoalkan bagaimana dengan kadar gaji guru-guru yang telah lama memiliki sijil berkenaan? Ini kerana, kenyataan tersebut hanya menyebut guru baharu yang memilik kelayakan sedemikian yang akan memperoleh keistimewaan tersebut.

Di sini kita harus faham perkataan ‘gaji permulaan’. Gaji permulaan guru-guru berbeza mengikut peredaran masa. Namun demikian kerajaan tidaklah bertindak kejam, kerana guru-guru yang telah lama memilik Master dan PhD yang BELUM melepasi gaji permulaan guru baharu ini akan diselaraskan. 

Guru lama yang sudah melepasi gaji permulaan ini tidak akan mengalami perubahan.
Pekeliling Bilangan 40 Tahun 2013 | m/s 2

Melalui pekeliling ini, guru siswazah dan bukan siswazah akan digabungkan dibawah satu skim Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) sahaja.

Tiada lagi skim yang bermula dengan DGA, hanya DG sahaja. Dan untuk membezakan pegawai yang bermula daripada diploma, kenaikan ke skim 40+ akan beralih kepada DG42 dan bukan lagi DG41 seperti sebelum ini.

Oleh yang demikian, guru yang berasal dari DG29 akan ke gred DG42 seperti mana yang berlaku sekarang ini.

Pekeliling ini juga menggariskan penambahbaikan berkaitan gaji permulaan untuk guru lantikan baharu yang mempunyai Master atau PHD. (Sarjana atau Doktor Falsafah)
Pekeliling Bilangan 40 Tahun 2013 | m/s 3


Untuk lebih faham guru-guru boleh muat turun untuk membaca dengan teliti PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 40 TAHUN 2013 di bawah.

Muat Turun:

PP Bil 40/2013 - Penggabungan Skim Perkhidmatan PPPS dan PPPLD
PP Bil 1/2014 - Perlantikan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG29 dan DG41

We Share because We Care

2 comments:

  1. Salam. Kalau masuk Kerja Jul 21 dgn Ijazah dan Dapat Sarjana Sep 21. Adakah boleh Claim Gaji Sarjana? Tq

    ReplyDelete
  2. Maksudnya Sementara menunggu Panggilan Guru, Peg tersebut sedang menyuapkan Master final year...dia dapat Panggilan lapor 2 bulan sblm tamat Sarjana tapi berjaya selesaikan dgn PJJ

    ReplyDelete


EmoticonEmoticon