Sunday, 16 May 2021

PdPR diyakini akan berjalan lancar

SEREMBAN: Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru) yakin pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali ini lebih lancar dan berkesan.


Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru), Mohd Azizee Hasan, berkata keyakinan itu berlandaskan pengalaman yang dilalui sepanjang mengendalikan PdPR sebelum ini.


Katanya, pengalaman yang dilalui telah mematangkan warga guru untuk terus menimba ilmu dan mempraktikkan kemahiran digital bagi meningkatkan kompetensi diri serta membantu murid mengikuti PdPR dengan baik.


"Sebagai pendidik dalam menyampaikan ilmu kepada anak didik tanpa mengira latar belakang, di desa atau bandar, miskin atau berada, pelbagai


"Namun, saya yakin pengalaman mereka untuk mengendalikan PdPR sepanjang PKP kali ini lebih meyakinkan kerana pengalaman sebelum ini akan dapat memastikan proses itu lebih lancar dan berkesan," katanya di sini, hari ini.


Beliau berkata, guru perlu melengkapkan diri dengan segala kompetensi dan berusaha meningkatkan kemahiran baharu untuk menghadapi dunia pendidikan yang bersifat digital.


Katanya, sebagai tonggak pendidikan negara, guru adalah nukleus utama dalam membangunkan anak bangsa dan mencorak masa depan mereka.


Dalam pada itu, Mohd Azizee berharap kerajaan meningkatkan lagi akses capaian internet di kawasan luar bandar dan pendalaman bagi membantu pelaksanaan PdPR ini.


Beliau berkata, proses bantuan alat peranti kepada murid dari kalangan keluarga B40 juga perlu disegerakan.


"Kita akui capaian internet di kawasan luar bandar dan pendalaman masih belum begitu baik dan usaha meningkatkan lagi perlu dilaksanakan.


"Kementerian Pendidikan (KPM) juga diharap dapat menyediakan insentif khas untuk warga guru dalam memanfaatkan pengajaran digital dengan tambahan pemberian data internet dan kos pembelian alat bantu mengajar secara digital.


"Kami juga berharap, KPM dapat mengurangkan kerja pelaporan dan pengkeranian guru agar mereka dapat fokus kepada kemenjadian murid," katanya.


Katanya, KPM perlu membangunkan aplikasi yang mudah dan mesra pengguna untuk tujuan pelaporan PdPR.


Sementara itu, Mohd Azizee berkata, sambutan Hari Guru 2021 tahun ini cukup signifikan dan menyentuh emosi semua guru kerana disambut dalam kekangan pandemik COVID-19.


Katanya, ia diraikan dalam norma baharu dengan menjaga prosedur operasi standard (SOP) dan terpaksa memanfaatkan dunia digital untuk menyampaikan mesej sambutan Hari Guru.


"Tahun ini kita meraikan Hari Guru dalam suasana sambutan Hari Raya AidIlfitri serta kes jangkitan positif COVID-19 yang semakin meningkat setiap hari.


"Media digital menjadi wahana menterjemahkan aspirasi penghargaan kepada warga guru yang tidak jemu mendidik generasi meskipun berdepan cabaran pendemik.


"Apa pun kita (warga guru) kena hadapi situasi ini dengan semangat yang tinggi supaya usaha dan tanggungjawab mendidik anak angsa tidak terbantut," katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon