Saturday, 1 May 2021

Mansuh UPSR tindakan tergesa-gesa tanpa perancangan - Maszlee

KUCHING: Bekas Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata, tindakan mengumumkan pemansuhan UPSR pada pertengahan tahun setelah ibu bapa dan guru membuat segala persiapan untuk anak-anak mereka menghadapi peperiksaan tersebut adalah sesuatu yang janggal dan menimbulkan lebih kegelisahan pada ramai pemegang taruh.


Pada 28 April lepas, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah memuktamadkan untuk memansuhkan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) mulai 2021, sementara Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) bagi tahun ini dibatalkan.


Sambil menyifatkan tindakan itu terburu-buru, Ahli Parlimen Renggam itu berkata keputusan sebesar itu sewajarnya perlu persiapan rapi untuk jangka masa yang panjang.


“Saya pasti, ada sebahagian guru, ibu bapa dan murid yang amat gembira dan teruja dengan pemansuhan UPSR ini,” katanya dalam satu catatan di platform media sosialnya.


“Cuma dalam kegembiraan kita, suka untuk saya ingatkan agar setiap keputusan yang diambil mestilah disandarkan kepada perancangan yang rapi, menyeluruh dan terperinci,” kata Maszlee lagi.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon