Monday, 19 April 2021

TMJ mahu jumpa pengurusan sekolah asing sukan ikut kaum esok

PETALING JAYA: Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu menemui pengurusan sebuah sekolah di Batu Pahat, selepas ia memohon maaf kerana melaksanakan dasar pengasingan kaum untuk aktiviti kokurikulum pelajarnya.


Tunku Ismail membayangkan isu itu selesai susulan permohonan maaf oleh pengurusan Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Bentara Luar semalam.


“#selesai, jumpa esok,” tulis TMJ sambil menyertakan kenyataan mohon maaf sekolah itu.


Kontroversi tercetus selepas surat yang dikeluarkan sekolah itu bagi pendaftaran kokurikulum pelajar tingkatan satu meletakkan syarat kaum, contohnya bola sepak dan sepak takraw untuk pelajar lelaki Melayu saja, manakala bola keranjang hanya untuk pelajar lelaki dan perempuan Cina.


Hoki hanya terbuka kepada pelajar yang tinggal di asrama, manakala pelajar perempuan Melayu hanya boleh menyertai kelab bola jaring.


Sukan seperti bola baling, boling, petanque dan badminton bagaimanapun terbuka kepada semua kaum.


Susulan itu, pengurusan SMK Dato’ Bentara Luar memohon maaf dan mengakui terlepas pandang terhadap isu perkauman yang timbul daripada syarat dikenakan kepada pelajar tingkatan satu untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum.


Ia turut menarik balik dan membatalkan pendaftaran dalam talian menggunakan Google Forms yang dimuatnaik 15 April lalu bagi tujuan penambahbaikan.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon