Sunday, 25 April 2021

Maszlee desak segerakan pemberian laptop kepada murid

Bekas menteri pendidikan Maszlee Malik menggesa kerajaan menyegarakan pemberian 150,000 komputer riba kepada pelajar seperti yang dijanjikan di bawah Belanjawan 2021.


Dia mengatakan ini kerana ketika sekolah di beberapa daerah ditempatkan di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD), para pelajar, terutama dari kumpulan B40 dan luar bandar, sekali lagi menjalani Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PDPR).


Ahli parlimen Simpang Renggam itu menekankan bahawa PDPR tidak bererti jika pelajar tidak mempunyai alat untuk belajar dan jika kawasan itu mempunyai sambungan Internet yang lemah.


Dia menyatakan bahawa beban itu juga ditanggung oleh para guru yang harus mengeluarkan wang tambahan untuk membeli alat untuk anak-anak mereka selain melanggan data Internet tambahan.


"Dalam sesetengah keadaan yang tiada capaian internet, mereka (guru) terpaksa mengedarkan latihan dan kertas aktiviti untuk kegunaan murid menggunakan duit mereka sendiri," katanya dalam satu kenyataan media hari ini.


Justeru, Maszlee menggesa kerajaan melakukan tiga perkara iaitu.


1) Kerajaan menyegerakan pemberian 150,000 laptop yang telah diluluskan dalam belanjawan tempoh hari kepada keluarga B40 dan anak-anak para guru di kawasan PKP di seluruh negara, terutamanya Kelantan.


2) Insentif khas diberikan kepada para guru untuk pembelian data dan alat bantuan mengajar demi memudahkan urusan PDPR sepanjang tempoh PKP.


3) Kementerian Komunikasi & Multimedia Malaysia (KKMM) harus segera bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) untuk memastikan kawasan-kawasan yang tiada atau lemah capaian internet disegerakan kemasukan infrastruktur yang membolehkan murid dan guru menikmati capaian internet untuk tujuan PDPR.


"Tindakan pro-aktif dan segera mestilah dilakukan demi mengelakkan anak-anak dari keluarga miskin terus tercicir dari pelajaran mereka," katanya.


Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz, ketika membentangkan Belanjawan 2021 pada November tahun lalu mengatakan bahawa GLC dan GLIC akan menyumbang RM150 juta ke dalam dana Cerdik untuk menyediakan 150,000 komputer riba kepada pelajar di 500 sekolah dalam projek perintisdi bawah Yayasan Hasanah.


Projek ini dikritik kerana laman webnya menyatakan bahawa pelajar akan diberikan komputer riba secara pinjaman.


Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq adalah antara ahli politik yang lantang dalam isu ini.


"Sekiranya (komputer riba) rosak, adakah pelajar dari keluarga miskin harus menggantinya? Sekiranya demikian, sistem ini bermasalah.


"Komputer riba akan digunakan untuk jangka masa yang panjang, tidak seperti buku teks di mana pelajar hanya menggunakannya mengikut tahap," kata Syed Saddiq.


Kira-kira 13,000 sudah diedar


Sementara itu, program Cerdik, dalam satu kenyataan, mengatakan sekitar 13,000 peranti telah diedarkan ke jabatan pendidikan negeri.


"Berdasarkan kapasiti rantaian bekalan semasa, Cerdik menyasarkan sekurang-kurangnya 50,000 pelajar akan menerima peranti mereka pada akhir bulan Mei ini," katanya.


"Berdasarkan kapasiti rantaian bekalan semasa, erdik mensasarkan sekurang-kurangnya 50,000 pelajar untuk menerima peranti mereka pada akhir Mei," katanya.


Ia menambah bahawa baki 100,000 dijangka akan diedarkan pada akhir September.


"Kesemua peranti telah disahkan yang terkini dengan kapasiti yang mencukupi untuk penaikan taraf perisian (software upgrades) bagi menyokong pembelajaran akademik di sekolah selama sekurang-kurangnya tiga tahun.


"Selain itu, pengesahan kualiti, fungsi dan keselamatan setiap alat juga perlu dipastikan untuk mencegah atau meminimumkan sebarang isu atau gangguan dalam pembelajaran kelak," katanya lagi.


Kenyataan Cerdik itu turut memetik komen Menteri Pendidikan Radzi Jidin yang mengatakan bahawa peranti tersebut akan dilengkapi dengan sokongan teknikal dan jaminan yang diperlukan untuk mengurangkan gangguan pembelajaran.


Antara agensi yang telah menyumbang kepada dana Cerdik termasuk Khazanah Nasional Berhad, Yayasan Petronas, Permodalan Nasional Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Lembaga Tabung Haji.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon