Sunday, 28 March 2021

6 aktiviti KBAT dalam PdPc

ELEMEN KBAT DALAM PdPc 


 1. MENGGUNAKAN ALAT BERFIKIR 


Antara alat berfikir yang biasa digunakan: 

i. Peta i-THINK 

ii. Peta minda 

iii. 6 Topi Pemikir (6 Thinking Hats) 


2. SESI SOAL JAWAB (PENGGUNAAN SOALAN ARAS TINGGI) 


Sesi soal jawab yang banyak menggunakan kata tanya mengapa dan bagaimana serta soalan-soalan yang meminta penjelasan akan pendirian atau pandangan. 


3. AKTIVITI APLIKASI/PROJEK 


Melaksanakan aktiviti berbentuk hands on, seperti aktiviti berbentuk eksperimen, melaksanakan projek atau menghasilkan sesuatu bahan/alat/karya berdasarkan pengetahuan dan kemahiran yang telah dipelajari. 


4. AKTIVITI PERBINCANGAN 


Melaksanakan aktiviti perkongsian idea untuk menyelesaikan sesuatu masalah atau isu atau membuat keputusan berkaitan sesuatu konsep/subtajuk. Aktiviti perbincangan yang hanya berbentuk mencari dan menyalin jawapan daripada mana2 buku TIDAK dikira sebagai aktiviti KBAT. 


5. AKTIVITI BERBENTUK JANGKAAN AWAL ATAU KAJIAN MASA HADAPAN 


Aktiviti ini boleh dilaksanakan sebelum atau selepas bermulanya aktiviti eksperimen, membaca, menonton, kajian novel/karya, perbincangan isu atau topik dsbnya. 


6. AKTIVITI MEMBUAT REFLEKSI 


Murid diminta membuat refleksi akan perkara atau kemahiran yang telah dipelajari sama ada secara lisan atau bertulis melalui aktiviti Exit Ticket, 2 Minit Pendapat atau mencatat perasaan dan pengalaman ketika belajar dan mengaitkan dengan apa yang ingin diketahui lebih lanjut atau menyatakan apa yang tidak difahami serta sebabnya dalam buku latihan setiap kali selepas PdPc.


Sumber: SISC+ Azura


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon