Saturday, 20 February 2021

Teliti semula keputusan buka sekolah - PH

SHAH ALAM - Jawatankuasa Pendidikan Pakatan Harapan (PH) menggesa Kementerian Pendidikan (KPM) untuk lebih teliti berikutan keputusan mengejut pembukaan semula sesi persekolahan pada Mac.


Menurut kenyataan yang dikeluarkan, kekalutan pengumuman tanpa alasan yang diberikan telah menimbulkan seribu satu persoalan dalam kalangan rakyat.


“Ramai ibu bapa dan guru tertanya-tanya apakah alasan utama untuk kembali ke sekolah ketika pandemik masih tinggi dan masih terdapat negeri serta kawasan yang dikategorikan sebagai zon merah,” kata jawatankuasa itu pada Sabtu.


Dalam pada itu, jawatankuasa itu turut mencadangkan pembukaan semula sekolah haruslah mengambil kira status negeri sama ada dalam Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) atau Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).


Selain itu, KPM perlu memberi kuasa autonomi kepada pihak sekolah yang merangkumi pengurusan sekolah, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta Lembaga Pengarah untuk membuat keputusan bersama, sama ada membuka atau menutup sekolah sendiri.


“Ini kerana setiap lokasi memiliki kes dan keadaan yang berbeza serta KPM tidak boleh membuat keputusan secara pukul rata ketika pandemik sedang melanda negara kita,” ujar jawatankuasa itu.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon