Monday, 22 February 2021

Pelakon cilik Mia Sara dikritik berbahasa Inggeris di Youtube

Imej via Twitter Mia Sara


Hanya kerana menggunakan bahasa Inggeris di video YouTube miliknya, pelakon Mia Sara dikritik serta dikatakan bangga diri dengan kebolehannya bertutur dalam bahasa tersebut.


Tidak mudah melatah dengan segala kutukan dan kritikan diterima, Mia mengakui dia lebih selesa bertutur dalam bahasa Inggeris serta berharap netizen menghormati pendiriannya.


“Saya lebih memilih untuk bercakap dalam bahasa Inggeris setiap kali saya buat video di YouTube. Jadi, jangan datang dekat saya dan beritahu ‘tak boleh bahasa Inggeris’ atau ‘bodoh orang Melayu tapi cakap bahasa pelik-pelik’.


“Bahasa Melayu… orang Melayu saja faham. Memang penonton saya seratus peratus Melayu? Eh ada ramai orang yang tak faham bahasa Melayu!,” katanya.


Memuat naik penjelasan di laman Twitter, rata-rata netizen bersetuju dengan Mia serta mengatakan penggunaan bahasa Inggeris dapat membantu memperlajari struktur ayat yang betul.

Dalam pada itu, ada netizen mengatakan tiada masalah untuk bercakap dalam bahasa apa pun tetapi lebih baik jika meletakkan sari kata bahasa Melayu dalam video agar mudah difahami.


Membalas komen tersebut, Mia berkata jadualnya terlalu padat membuatkan dia tidak mempunyai masa untuk berbuat demikian apatah lagi dia tidak mempunyai penyunting video.


Apa pun Mia sudah pun memberi penjelasan dan diharap isu ini tidak berpanjangan. Sejak kebelakangan ini banyak pula isu melibatkan penggunaan bahasa Inggeris.


Sumber: RotikayaWe Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon