Friday, 5 February 2021

Pastikan guru antara golongan awal terima vaksin COVID-19


KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching menggesa kerajaan memastikan guru antara kumpulan yang diberi keutamaan dalam program imunisasi COVID-19.


Menurutnya, Kementerian Pendidikan (KPM) perlu berbuat demikian memandangkan sejak sekolah dibuka Januari lepas, ada beberapa guru disahkan positif virus tersebut.


“Ini menimbulkan banyak persoalan keselamatan.


"Ibu bapa perlu diyakini langkah-langkah yang sesuai diambil bagi melindungi anak mereka sebelum dibenarkan kembali ke sekolah.


“Guru mesti diutamakan supaya mereka kekal selamat," katanya dalam satu kenyataan seperti dilaporkan Sinar Harian.


Tambahnya, menteri pendidikan di negara lain seperti Britain dan Ireland Utara menyokong agar guru diutamakan untuk menerima vaksin.


Bahkan, katanya, Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) turut menyeru supaya guru diutamakan dalam menerima vaksin selepas petugas kesihatan dan golongan berisiko tinggi.


“Tetapi di Malaysia, KPM masih tercari-cari untuk menjadi suara kepada guru.


"Saya gesa menteri menunjukkan kepimpinan dan kerajaan memulakan langkah pemulihan yang berkesan," menurut kenyataan itu.


Semalam, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, 500,000 petugas barisan hadapan bakal menerima vaksin COVID-19 hujung bulan ini.


Sementara fasa kedua pula, jelas beliau, bakal melibatkan 9.4 juta penerima vaksin bermula April hingga Ogos 2021 terutamanya kepada kumpulan berisiko tinggi dijangkiti COVID-19 seperti warga emas dan golongan rentan berusia 60 tahun ke atas.


"Bagi fasa ketiga Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, baki penerima vaksin merupakan golongan dewasa berumur 18 tahun ke atas, yang akan bermula dari bulan Mei 2021 hingga Februari 2022.


"Fasa ini penting untuk membentuk perlindungan kelompok atau herd immunity dan seterusnya mengawal pandemik ini secara menyeluruh," katanya lagi.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon