Saturday, 16 January 2021

Semua murid sekolah rendah, menengah seluruh negara akan ikuti PdPR bermula 20 Januari ini - KPM

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengumumkan semua murid sekolah rendah dan murid Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 di sekolah menengah akan mengikuti pembelajaran melalui kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) bermula 20 Januari 2021.


"Berdasarkan perbincangan bersama KKM dan MKN, KPM memutuskan sesi persekolahan secara bersemuka yang bermula 20 Januari 2021 bagi seluruh negara hanya akan melibatkan murid yang duduki SPM, SVM, SKM, STPM, STAM dan DVM tahun 2020 serta peperiksaan antarabangsa yang setara," katanya.


"Semua murid sekolah rendah dan murid sekolah menengah Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 pula akan ikuti pembelejaran melalui kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) mengikuti kesesuaian guru dan murid mulai 20 Januari 2021," ujarnya lagi.


Murid yang telah mendaftar masuk di asrama mulai 16 Januari yang lalu dibenar kekal di asrama dan mengikuti PdP secara dalam talian di sekolah atau dibenarkan pulang bagi mengikuti PdPR.


"Bagi tujuan pengoperasian sekolah, semua guru hendaklah kembali ke stesen tempat bertugas masing-masing sebelum 20 Januari 2021. 


"Guru yang terlibat dengan kelas peperiksaan tahun 2020 perlu hadir ke sekolah bagi tujuan PdP secara bersemuka.


"Guru yang lain akan melaksanakan PdPR dan kehadiran ke sekolah adalah berdasarkan keperluan yang ditetapkan oleh Ketua Jabatan," katanya lagi.


Pada masa yang sama, semua tadika swasta yang berdaftar dengan KPM boleh terus beroperasi secara bersemuka.
We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon