Tuesday, 26 January 2021

PdPR: KPM tambah satu lagi saluran program TV Pendidikan mulai 27 Januari di NTV7


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan slot Program TV Pendidikan akan disiarkan dalam program DidikTV@NTV7 mulai 27 Januari ini, khusus untuk calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020.


Kementerian itu dalam satu kenyataan berkata, ia salah satu usaha berterusan untuk menambah baik pendekatan kaedah Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR).


"Slot ini akan memberi fokus kepada kandungan pendidikan bagi membantu calon SPM tahun 2020 membuat persediaan sebelum menghadapi peperiksaan yang akan bermula pada 22 Februari 2021.


"Slot tambahan ini melibatkan dua jam pada hari Isnin hingga Jumaat bermula dari pukul 3.petang hingga 5 petang di saluran NTV7," katanya dalam kenyataan tersebut, hari ini.


Jelas kenyataan itu lagi, KPM juga telah menambah lima jam waktu siaran di saluran yang sama pada hari Sabtu dan Ahad bermula dari jam 9 pagi hingga jam 12 tengah hari dan jam 3 petang hingga 5 petang.


Penambahan slot ini menjadikan keseluruhan waktu siaran TV Pendidikan adalah sebanyak 11 jam setiap hari yang disiarkan di saluran TV Okey, Astro Tutor TV dan DidikTV@NTV7.


Jelas KPM, jadual rancangan boleh didapati dengan melayari portal rasmi KPM di www.moe.gov.my atau di media sosial rasmi KPM iaitu Facebook, Instagram dan Twitter @KemPendidikan.


Justeru, KPM yakin Program TV Pendidikan yang disediakan ini dapat dimanfaatkan oleh murid, guru dan ibu bapa sebagai salah satu kaedah PdPR yang berkesan.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon