Sunday, 10 January 2021

Buka Sekolah 2021: NUTP akur keputusan KPM

SHAH ALAM - Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) akur dengan keputusan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) berhubung pembukaan sekolah sesi 2021.


Setiausaha Agungnya, Harry Tan berkata, meskipun kes Covid-19 masih tinggi, ditambah dengan banjir yang melanda, beliau yakin KPM akan membuat keputusan terbaik bagi pembukaan sekolah sesi 2021.


“NUTP berpandangan bahawa keputusan untuk balik ke sekolah terletak pada KPM kerana mereka mempunyai data, statistik dan sains untuk membuat keputusan yang terbaik untuk semua.


“Bagi isu banjir, tiada masalah kerana pihak KPM sudah mempunyai prosedur operasi standard (SOP) dari dahulu lagi dan ia sentiasa dipantau oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma),” katanya ketika dihubungi Sinar Harian pada Ahad.


Sebelum ini, KPM memaklumkan semua institusi pendidikan di bawah seliaan mereka akan dibuka di seluruh negara mengikut takwim 2021 termasuk di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).


Menteri Pendidkan, Dr Radzi Jidin berkata, operasi kesemua institusi pendidikan adalah tertakluk kepada pematuhan Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah Dalam Norma Baharu.


Sementara itu, Harry berkata, guru-guru di Malaysia sentiasa bersedia untuk menjalankan tugas hakiki mereka sama seperti penjawat awam lain.


“Untuk makluman, sekolah-sekolah sedang rancak untuk menghadapi sesi persekolahan yang baharu seperti merangka jadual waktu, jadual aktiviti, persediaan buku teks, membuat rancangan mengajar tahunan dan harian, termasuk apa-apa sahaja yang berkaitan supaya sekolah boleh berfungsi pada hari pertama tanpa apa-apa masalah besar,” katanya.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon