Monday, 21 December 2020

Video kejam seorang lelaki tembak mati dua jirannya depan anak dipadam Facebook & Youtube

Seorang pegawai polis Parañaque berhadapan dua tuduhan membunuh setelah menembak mati jirannya yang tidak bersenjata di Paniqui, Tarlac, kata pihak berkuasa pada hari Isnin.


Laporan polis yang tidak jelas itu mengatakan Sarjan Senior Senior Jonel Nuezca melarikan diri setelah menembak Sonya Gregorio yang berusia 52 tahun dan anaknya Frank Anthony Gregorio, 25, di Purok 2, Barangay Cabayaoasan, Paniqui, Tarlac pada petang Ahad.


Kira-kira sejam selepas kejadian itu, dia menyerah diri di Balai Polis Perbandaran Rosales Pangasinan. Suspek juga menyerahkan pistol separa automatik 9mm milik PNP yang digunakan dalam jenayah tersebut.


Ketua PNG Wilayah 3 BGen. Val de Leon memaklumkan bahawa dua tuduhan tersebut akan disiasat secara teliti dan menyeluruh.


Suspek tidak dibenarkan diikat jamin, kata de Leon.


Ketua polis Paniqui dalam wawancara radio mengatakan kedua-dua pihak terlibat dalam pertikaian hak milik, tetapi insiden penembakan itu berpunca dari penembakan meriam PVC atau boga oleh Gregorios.


"Suspek pergi ke sana untuk berkonfrantasi dengan mereka, kemudian isu hakmilik tanah timbul dan kejadian menembak berlaku. Kemarahan suspek nampaknya dipicu oleh pertengkaran antara anak perempuannya dan Gregorio," katanya.


Insiden penembakan itu dirakam di kamera dan videonya kini viral di media sosial.


Anggota polis itu dapat dilihat bersama anak perempuannya yang masih kanak-kanak sedang berperang mulut dengan Frank Anthony yang tidak bersenjata, dan ibunya yang cuba menahannya. Anak perempuan Nuezca menjerit bahawa "ayah saya adalah polis," yang kemudiannya dijawab Sonya , dia tidak peduli. Nuezca yang marah itu kemudiaanya mengancam untuk membunuh Sonya sebelum menembak di kepalanya,  kemudian terus menembak Frank Anthony dua kali, sebelum menembak Sonya sekali lagi yang sudah berada di tanah.


Video viral tersebut telah dipadam oleh semua media sosial termasuklah Facebook dan Youtube.


Sumber: CNN Philipines


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon