Tuesday, 22 December 2020

Calon SPM 2020 akan kembali ke sekolah Januari ini - Timb. Menteri


KUALA LUMPUR: Para pelajar Tingkatan 5 tahun 2020 yang dijadual menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada bulan Februari 2021 perlu hadir ke sekolah seperti biasa apabila sesi persekolahan dibuka semula 20 Januari ini.


Timbalan Menteri Pendidikan I, Muslimin Yahaya berkata, ia bagi memberi peluang kepada proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) secara bersemuka sebelum kumpulan tersebut berdepan peperiksaan besar.


“Untuk pengetahuan yang berhormat, pelajar-pelajar Tngkatan 5 2020 akan berada di persekolahan 2021 sehingga mereka memulakan sesi peperiksaan pada Februari.


“Ini supaya kita boleh memberi sedikit ruang kepada mereka bersemuka dengan cikgu-cikgu sebelum menghadapi peperiksaan sebagaimana ditakwimkan Kementerian Pendidikan,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Perbekalan 2021 bagi kementeriannya di Dewan Negara.


Beliau berkata demikian menjawab celahan Senator Datuk Razali Idris berhubung perkara itu.


Sebelum ini, Kementerian Pendidikan meminda tarikh peperiksaan SPM, Sijil Vokasional Malaysia (SVM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) kepada 22 Februari 2021.


Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pula dianjak ke 8 Mac 2021.


Menteri Kanan Pendidikan, Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin memaklumkan perincian mengenai semua peperiksaan awam itu akan dimaklumkan dalam masa terdekat.


Beliau berkata, penjadualan semula peperiksaan awam tidak akan menjejaskan kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA). – UTUSAN


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon