Monday, 26 October 2020

PKPB di S’gor, Putrajaya, KL dilanjutkan hingga 9 Nov

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang sedang dilaksanakan di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya sejak 14 Oktober lalu, disambung ke fasa kedua iaitu sehingga 9 November 2020.


Keputusan ini dibuat berdasarkan penilaian risiko yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendapati masih ada lokasi yang berisiko tinggi bagi penularan Covid-19 sama ada di Kuala Lumpur, Putrajaya dan selangor.


“Maka kerajaan telah bersetuju untuk melanjutkan PKPB di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor selama 14 hari lagi bermula 27 Oktober (esok) hingga 9 November 2020. SOP (prosedur operasi standard) adalah sama seperti seebelum ini,” ujarnya dalam sidang media harian sebentar tadi.


Pada 13 Oktober lalu, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan beberapa SOP untuk dipatuhi oleh orang awam.


Bagi pengangkutan awam darat termasuk bas, teksi dan perkhidmatan e-hailing, ia dibenarkan beroperasi seperti biasa. Walau bagaimana pun, hanya dibenarkan maksimum dua orang penumpang sahaja bagi perkhidmatan teksi dan e-hailing, dengan waktu yang dibenarkan iaitu dari jam 6 pagi hingga 12 tengahmalam.


Untuk kenderaan yang membawa pekerja, mereka boleh membawa penumpang seperti yang telah ditetapkan sebelum ini. Sementara yang berkaitan dengan industri, perniagaan dan kilang dibenarkan melakukan perjalanan antara daerah dan negeri seperti sebelumnya.


Manakala stesen minyak pula dibenarkan beroperasi dalam waktu yang terhad iaitu dari jam 6 pagi hingga 10 malam, kecuali stesen minyak yang berada di sepanjang lebuhraya yang boleh dibuka 24 jam.


Bagi mengawal pergerakan, hanya dua individu dalam satu rumah yang sama dibenarkan untuk keluar membeli makanan dan/atau keperluan lain. Manakala pergerakan antara daerah tidak dibenarkan di bawah pelaksanaan PKPB. Mana-mana pekerja yang perlu melakukan pergerakan antara daerah, perlu menunjukkan pas kerja atau mendapatkan surat kebenaran dari majikan masing-masing. Bagi yang ingin melakukan perjalanan antara daerah bukan atas alasan kerja, perlulah mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak polis terlebih dahulu.


Petang ini, KKM telah mengumumkan, kes baharu untuk COVID-19 pada hari ini ialah mencecah 1,240 kes, di mana ia melibatkan 1,238 kes tempatan dan dua kes import. Daripada 1240 kes, 500 kes adalah dari Penjara Kepayan, Seberang Perai dan Penjara Tapah (kluster baharu). Manakala sejumlah 691 pesakit sembuh, tiga kluster baharu dan tujuh lagi kematian telah direkodkan hari ini.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon