Friday, 2 October 2020

COVID-19: Politik punca ratusan murid tanggung derita jalani SWAB

TERDAHULU, Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Janggus, Penaga, Pulau Pinang diarah tutup lapan hari bagi membendung penularan pandemik Covid-19 menjadi lebih serius selepas seorang guru wanita disahkan positif wabak tersebut.


Guru berkenaan dilaporkan tidak sihat ketika di sekolah sebelum dia pergi mendapatkan rawatan di sebuah hospital di Kedah.


Difahamkan guru itu adalah isteri kepada seorang ahli politik di Kedah yang berkempen di Sabah ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) itu baru-baru ini.


Akibatnya, kira-kira 600 murid di sekolah berkenaan terpaksa menjalani ujian pengambilan sampel dan saringan kesihatan (SWAB) Covid-19 dan mereka diarahkan kuarantin di rumah sementara menunggu keputusan keluar.


Sementara itu, media sosial juga dibanjiri dengan foto wajah anak-anak kecil yang sedang menangis seolah ketakutan selain menahan kesakitan ketika mereka menjalani ujian saringan tersebut.


Bukan hanya di Kedah, murid SK Silabukan Sabah turut menerima nasib yang sama dan media sosial seperti Facebook dan Twitter kini dibanjiri dengan kemarahan orang ramai terhadap orang politik yang didakwa penyebab kejadian tersebut.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon