Wednesday, 19 August 2020

Penyebaran video murid tersebut sepatutnya tidak berlaku - NUTP

 PUTRAJAYA: Penyebaran video membabitkan kanak-kanak sekolah yang mengaku bapanya pandai memasak air ketum seperti mana yang tular di media sosial hari ini tidak sepatutnya berlaku apatah lagi ia dikatakan dilakukan oleh seorang guru.


Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Amiruddin Awang, berkata beliau sudah melihat hantaran yang tular di media sosial itu pagi ini dan masih belum mengetahui punca sebenar bagaimana video berkenaan boleh tular.


Menurutnya, perkara itu di bawah tanggungjawab Kementerian Pendidikan dan NUTP memandang serius kerana membabitkan kanak-kanak bawah umur.


"Perkara itu sepatutnya tidak berlaku kerana boleh mencemarkan maruah keluarga dan kanak-kanak terbabit," katanya ketika dihubungi hari ini.


Sebuah video membabitkan kanak-kanak sekolah tular hari ini memaparkan soalan seorang guru wanita bertanya bapa siapa pandai memasak, sebelum seorang kanak-kanak mengangkat tangan dan menjawab bapanya pandai memasak air ketum.


Amiruddin berkata, pihaknya akan menunggu maklumat lengkap berkenaan video yang tular itu sama ada ia dilakukan oleh guru itu atau pihak lain.


Tambahnya, sekiranya perkara itu dilakukan oleh guru terbabit, ia adalah perbuatan yang tidak bertanggungjawab kerana membabitkan hal ehwal murid dan pihaknya menyerahkan kepada Kementerian Pendidikan bagi membuat siasatan.


Katanya, guru seharusnya berhati-hati dengan kecanggihan teknologi masa kini supaya tidak melakukan perkara di luar batasan yang boleh menjejaskan institusi perguruan.


We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon