Thursday, 2 July 2020

Kumpulan ibu bapa bimbang model operasi cadangan KPM lebih undang masalah

PETALING JAYA: Sebilangan ibu bapa bimbang model operasi yang disarankan oleh Kementerian Pendidikan untuk membuka semula sekolah akan mengundang lebih banyak masalah daripada penyelesaian.

Pengerusi Kumpulan Tindakan Ibu Bapa dalam Pendidikan Melaka (MAGPIE) Mak Chee Kin berkata, dngan membenarkan sekolah memilih akan menimbulkan lebih banyak isu di kemudian hari.

“Operasi sekolah melibatkan guru, pelajar, ibu bapa dan juga pengendali bas sekolah.

"Kebanyakan sekolah bandar memang melaksanakan sekolah dua sesi sebelum wabak Covid-19 lagi.

"Jadi, banyak yang dapat memilih Model 3, yang membawa masalah seperti jadual pengangkutan bas," katanya, merujuk pada model penggiliran.

Beliau juga mempersoalkan adakah Kementerian Pendidikan akan menyeragamkan pelaksanaan model operasi penggiliran tersebut.

Pengerusi Kumpulan Tindakan Ibu Bapa untuk Pendidikan Malaysia (PAGE), Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata, walaupun pelbagai model diperkenalkan, terutamanya Model 2 (dua sesi), boleh dilaksanakan, kementerian harus memikirkannya semula.

"Ini untuk sekolah yang sudah mempunyai sesi dua kali. Model 1 sesuai dengan sekolah terpencil, luar bandar dan beberapa pinggir bandar.

"Model 2 lebih sesuai untuk sekolah bandar yang padat, tetapi mungkin bukan pilihan yang popular bagi ibu bapa yang mempunyai anak dalam sesi yang berbeza," katanya.

Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Profesor Perguruan, Harry Tan berkata, cadangan kementerian itu bagi memenuhi sekolah yang mempunyai populasi pelajar yang besar.

"Pemilihan model yang paling baik untuk sekolah akan ditentukan oleh jabatan negeri setelah berkonsultasi dengan sekolah-sekolah tersebut," katanya.

Sumber: The Star

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon