Tuesday, 2 June 2020

Guru wanita antara mangsa ratusan foto dengan kapsyen luc@h golongan penagih p0rn0gr@f1

Sumber: Facebook
Sebuah laman Facebook telah dibongkar aktiviti tidak sihatnya oleh seorang aktivis Akhi Fairuz Al-Jengkawi.

Melalui penulisan di laman FB beliau, beliau mengklasifikasikan golongan ini sebagai par@phila jenis fet1sh disorder.
Sumber: FB Akhi Fairuz Al-Jengkawi. 
Laman facebook tersebut menurut beliau telah memuatnaik ratusan foto-foto wanita berpakaian satin dengan kapsyen luc@h. Ianya turut disertai oleh follower-follower yang turut berluc@h di ruang komen.

Paling menyedihkan, golongan guru wanita turut menjadi mangsa individu ini untuk berkongsi fantasi s3ksu@l mereka.

Beberapa foto yang dipercayai guru berpakaian satin turut dimuatnaik berserta kapsyen luc@h.

Maksud Par@philia Disorder
Sumber: FB Akhi Fairuz Al-Jengkawi. 
Ini satu contoh. Par@philia jenis f3tish disorder. Terangsang dengan objek tak bernyawa termasuk seluar dalam, bra, kasut, tudung dan lain-lain. Dalam kes ni baju kurung satin.

Tak tahulah gambar siapa dan dari mana mereka dapat. Tapi faham-fahamlah media sosial hari ini, merata orang share gambar sendiri. Saya yakin pemilik gambar dan video ni tak tahu menahu pun.

Mereka masukkan gambar atau video, kemudian diletakkan caption luc@h. Semua ini dijadikan modal untuk onani.
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Sumber: Facebook
Ini di Facebook, bersifat publik. Semua orang boleh baca dan akses. Bayangkan di group private, di whatsapp, di telegram. Entah-entah ada gambar kita atau orang yang kita kenali.

Tolonglah wahai hamba Allah, berhentilah dari kejahilan ini!

Buat kaum hawa, berpada-padalah muat naik gambar atau video di media sosial. Rasanya dah banyak kali viral isu ni. Kau nak kejar apa sebenarnya? Fames, likes, followers, viral, apa semua tu tak kekal.

Mohon report page ini ya. Sambil-sambil tu sila jenguk individu yang komen dalam tu, juga followersnya.
Sumber:

We Share because We Care

4 comments:

 1. Mana-mana individu terutamanya golongan wanita seharusnya peka terhadap kemungkinan risiko memaparkan foto-foto mereka di media sosial..

  Saya & kita semua ahli dalam masyarakat sangat berharap individu terutamanya golongan wanita agar tidak perlu upload apa² gambar dalam media sosial.. Cukup sekadar perkongsian info dalam bentuk tulisan.. Kita risau akan ada pihak tidak berakhlak baik yg suka berfikiran negatif akan salahgunakan foto² orang lain dalam media sosial untuk tujuan & niat yang tidak baik & menjatuhkan maruah orang lain terutamanya golongan wanita..

  ReplyDelete
 2. Sebagai manusia waras, logikal, praktikal & rasional , foto memang penting sebagai salah 1 bahan bukti untuk kita membuktikan bahawa setiap pernyataan @ info yang kita hebahkan adalah adalah 'statement' & info yang sahih & kukuh beserta bahan bukti yang kita paparkan.. Namun ada baiknya foto diri kita cukup sekadar diambil @ dilensa pada kadar 'separuh badan' iaitu tidak memaparkan keseluruhan bentuk wajah & badan kita di samping pemandangan sekeliling lokasi kita sedang berswafoto di dalam foto yang ingin kita kongsikan dalam media sosial..

  ReplyDelete
 3. Bersosial & memiliki akaun sosial sebenarnya adalah hak mutlak & hak semua individu , namun harus pada landasan betul, cara bersosial yang betul & dikendalikan secara berhati-hati serta peka terhadap sebarang kemungkinan potensi risiko / bahaya yang boleh terjadi masa akan datang..

  ReplyDelete
 4. Demikian juga dengan perihal aspek pemakaian apa-apa jenis & bentuk fesyen pakaian juga sebenarnya adalah hak mutlak & hak semua individu sesuai dengan kesesuaian sesuatu majlis , sesuatu aktiviti/ program yang dihadiri selain daripada mengikut keselesaan si pemakai pakaian tersebut.. Semua orang yang faham tentang aspek pemakaian apa-apa jenis bentuk & fesyen pakaian sebenarnya langsung tidak terlintas di fikiran pun untuk menyinggung atau menimbulkan kontroversi pada audien / kepada masyarakat.. Mereka cuma ingin menzahirkan rasa jujur kesesuaian & keselesaan pemakaian terhadap sesuatu pakaian.. Namun disedari atau tidak , ada 'penonton' di kalangan masyarakat yang melihat si pemakai pakaian sebagai objek seksual secara keterlaluan & fantasi yang melampau.. Memang menjadi sifat manusia dalam aspek penilaian terhadap semua kejadian & pemandangan indah / pemandangan buruk mengikut penilaian di mata , di hati & di mata mereka..

  ReplyDelete


EmoticonEmoticon