Saturday, 27 June 2020

Anak dibuli, ibu saman sekolah RM2 juta

Oleh kerana seorang pelajar perempuan telah dibuli sehingga memberi kesan trauma dan terterkan, ibunya telah menuntut tindakan undang-undang. Memetik laporan The Star, sebuah sekolah kerajaan di Temerloh, Pahang telah disaman lebih dari RM2 juta daripada keluarga mangsa bagi mendapatkan keadilan.

Dia mesti berjumpa dengan pakar psikiatri dan psikologi di sebuah hospital kerajaan setiap bulan untuk diberi ubat bagi membantu mengatasi masalah emosinya.

Menurut ibu mangsa, Zaiton Yusoff, anak perempuannya yang berusia 16 tahun itu perlu berjumpa dengan pakar psikiatri dan psikologi setiap bulan bagi membantu masalah emosinya. Anaknya dahulu seorang yang bersemangat untuk ke sekolah sebelum dia dibuli dan diserang rakan sekelasnya pada Julai tahun lalu.
Selepas kejadian itu, keluarga saya berpindah
ke Selangor untuk meninggalkan kenangan 

buruk tersebut.
Tambahnya lagi, dia sekeluarga telah berpindah ke Selangor selepas kejadian akibat tidak boleh menerima tragedi yang berlaku. Anaknya mengalami kecederaan pada tulang rusuk, mata, kaki, lengan dan leher serta mengalami trauma yang sangat agresif. Bukan sahaja ingin mencari keadilan tetapi ingin membuka mata rakyat apa yang bakal terjadi pada mangsa buli pada masa akan datang.

Dia menuntut ganti rugi am sebanyak RM1.5 juta, ganti rugi teladan RM300,000, ganti rugi tambahan RM300,000, kos undang-undang dan kos lain yang sesuai dan diperlukan oleh mahkamah.

Kejadian berlaku pada 11 Julai 2019, pembuli dikatakan telah mengusik dan mengganggu mangsa ketika berada di dalam kawasan sekolah. Selepas berada di dalam kelas, dia telah melemparkan ‘bola kertas’ dan sebatang pen ke arah mangsa semasa kelas sejarah.

Tamat sesi pelajaran kelas sejarah, dia telah menampar mangsa menggunakan tangan yang telah dilumur dengan dakwat pen. Dia juga dikatakan telah mencubit muka mangsa serta menarik tudungnya. Selain itu, dia turut didakwa menolak dada, perut dan kaki mangsa serta meramas payu daranya.

Sumber: The Star

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon