Sunday, 17 May 2020

PKPB: Belum ada sekolah boleh dibuka termasuk sekolah swasta - Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Semua sekolah swasta termasuk sekolah antarabangsa diingatkan untuk mematuhi undang-undang negara dan tidak boleh membuka sesi persekolahan tanpa kebenaran Kementerian Pendidikan (KPM).

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa mana-mana institusi pendidikan yang melanggar arahan akan diperintahkan untuk ditutup.

"Pendidikan sekolah ini termasuk dalam senarai larangan untuk semua sama ada sekolah kebangsaan, kerajaan, sekolah menengah, kerajaan dan swasta termasuk sekolah antarabangsa.

"Sekiranya mereka (sekolah antarabangsa) dibuka di Malaysia, mereka harus mematuhi undang-undang negara ini," katanya pada sidang media di sini, Ahad.

Mengenai operasi hiburan seperti kelab malam dan bar, semua premis ini termasuk dalam senarai larangan dan tidak dapat beroperasi di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pekerjaan (CMCO).

"Jadi, jika ada yang terbuka, kami akan memberitahu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan meminta mereka mengambil tindakan untuk menutup pusat hiburan.

"Tidak ada kompromi untuk pusat hiburan kerana mereka termasuk dalam senarai larangan CMCO (untuk beroperasi)," katanya.

We Share because We Care

Comments


EmoticonEmoticon